La Generalitat ajudarà joves fins als 30 anys en l'entrada de compra del primer habitatge

Els interessats que adquireixin un pis de segona mà optaran a un préstec en l'entrada a retornar en 30 anys

Pisos del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Societat

Publicat avui, a les 13:33 per Sílvia González / Acn

El govern català crearà un Fons Públic d'Emancipació, consistent en ajudes a joves fins a 30 anys per a l'adquisició del primer habitatge, que hauria de ser de segona mà. La mesura constarà d'un préstec per a l'entrada d'un pis, a càrrec de l'Institut Català de Finances (ICF), que l'adjudicatari pot retornar al cap de 30 anys, quan liquidi la hipoteca. Segons el portal 324, es finançaria el 20% de l'entrada del pis. La proposta, amb un dotació de 100 milions que beneficiaria 12.000 llars, inclourà diverses condicions a partir de les rendes i la superfície i el preu del pis.

Segons la Generalitat, el perfil del destinatari és el de persones treballadores joves amb uns salaris que els permetria afrontar una hipoteca però que no tenen els recursos suficients per abonar l'import de l'entrada.

Per accedir a aquesta ajuda caldrà inscriure el pis com habitatge de preu limitat, una nova qualificació reguladora. Vol dir que el pis comprat només es podrà vendre després al preu que es va adquiri més l'IPC perquè el jove recuperi sempre en valor actual tots els diners invertits i evitar especulacions amb increments de preu.

Altres mesures en habitatge

El govern aprovarà la concessió d'una llicència d'obres bàsica per reduir a la meitat el temps de construcció dels Habitatges de Protecció Oficial (HPO) de lloguer. El govern té calculat que des que es decideix destinar un sòl a habitatges de protecció oficial fins que s'entreguen les claus passen uns 8 anys, mentre que si s'inicien els tràmits a partir d'un solar -quan ja s'han fet els primers tràmits urbanístics- en són 5.

La intenció és que les obres de la promoció d'HPO de lloguer es puguin començar a construir amb una llicència bàsica, sense necessitat de tenir un projecte executiu aprovat ni una llicència urbanística definitiva.

D'altra banda, el govern treballa amb les entitats municipalistes en la creació d'una Reserva Pública de Solars i té previst obrir la primera convocatòria per a promotors al febrer del 2025. Són solars que disposen els ajuntaments i que es poden destinar a la construcció d'HPO de lloguer o fins i tots promotors privats, entre d'altres casuístiques.

De moment, el govern està elaborant un mapa amb la ubicació dels solars que podrien entrar a la reserva i estima que amb els disponibles ara n'hi hauria per fer uns 20.000 habitatges per a l'horitzó 2027-28, poc menys de la meitat dels 50.000 anunciats pel president de la Generalitat, Salvador Illa, de cara al 2030.

A més, el Govern es compromet a sufragar la diferència entre el cost de construcció d'un pis d'HPO i el lloguer social, més reduït que el preu de mercat. Altres accions són fer les modificacions normatives necessàries perquè les ciutats amb solars qualificats inicialment a equipaments modifiquin l'ús per destinar-los a HPO i crear la Taula de Treball entre la Generalitat i el govern espanyol perquè edificis de l'estat puguin acollir habitatges de protecció oficial.