Afectats per malalties mentals coincideixen a destacar com essencial estimar-se i mantenir una autoestima alta

Ricard de No i Jordi Casanovas, que conviuen amb la depressió i l'ansietat comparteixen la seves experiències en el Dia Mundial de la Salut Mental

Jordi Casanovas i Ricard de No davant de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 14:14 per Alba Triadó

Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, segons Segons l'Organització Mundial de la Salut. En Jordi Casanovas i en Ricard de No són dues d'aquestes persones que, en el seu cas, conviuen amb la depressió i l'ansietat. En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra cada 10 d'octubre des de 1992, el magazín 'Faves comptades' ha conversat amb aquests dos santcugatencs que coincideixen en la importància de visibilitzar aquestes condicions i de parlar-ne obertament per trencar tabús.

Escolta-ho


Ricard de No, membre de la taula de Salut Mental de Sant Cugat, pateix depressió des de petit, a causa d'una infància marcada pel maltractament per part del seu pare. "Vaig haver de fer-me a mi mateix", explica. De No va marxar de casa amb 18 anys i des d'aquest moment ha lluitat contra aquesta malaltia: "És una lluita diària que t'acompanya tota la vida".

La jubilació i una situació familiar complicada van ser el detonant per en Jordi Casanovas, que des de fa 10 anys conviu amb la depressió i l'ansietat. Dues patologies, que segons explica, sovint van de la mà: "No sé quin és l'ou i quina és la gallina, però en general, tothom que té problemes d'ansietat també té problemes de depressió."

Demanar ajuda als experts

Els dos santcugatencs han destacat la importància de buscar ajuda professional i de rebre suport social. "Quan em vaig posar en mans d'un psicòleg, és quan vaig començar a viure bé", ha explicat de No. Per la seva banda, Jordi Casanovas ha posat en relleu la necessitat de trobar mètodes que ajudin a gestionar l'ansietat. En el seu cas el 'mindfulness' li ha permès millorar la qualitat de vida.

Abordar la salut mental des de l'educació

Tots dos coincideixen en la importància de treballar la salut mental des de les escoles per prevenir problemes futurs i donar suport als joves que ja en pateixen. "Hi ha nanos que ho passen molt malament, i s'obren quan els dones l'oportunitat de parlar", ha comentat De No, que participa en xerrades a centres educatius.

Ambdós testimonis han coincidit en la necessitat de donar més visibilitat a la salut mental i de crear espais de diàleg on les persones puguin expressar com se senten. "És essencial estimar-se un mateix i mantenir l'autoestima alta, perquè si no, estem condemnats nosaltres i el nostre entorn", ha conclòs Casanovas.




DECLARACIONS

Jordi Casanovas

És essencial estimar-se un mateix i mantenir l'autoestima alta, perquè si no, estem condemnats nosaltres i el nostre entorn

Your browser doesn’t support HTML5 audio