El sistema Ter-Llobregat que abasteix Sant Cugat podria tornar a l'excepcionalitat

Un informe del Govern preveu un retrocés en les fases si es manté la pluviometria de l'any passat

Piscina del Parc Central de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Acn / Aina Ruiz

El sistema Ter-Llobregat que abasteix d'aigua a Sant Cugat podria entrar en fase d'excepcionalitat el mes de novembre. Així ho apunta un informe del Govern que també assenyala que, si es manté la pluviometria de l'any passat, quan es va registrar el mínim històric, al mes de març podria tornar a entrar en fase d'emergència. Tanmateix, el Govern ha anat més enllà i també ha estudiat un escenari pitjor, que implicaria entrar en emergència II al juny i en emergència III a finals del 2025. Per mitigar aquesta situació, el Consell Executiu ha acordat un paquet d'inversions de 90,1 milions durant el 2025 per fer actuacions urgents. Amb aquesta mesura, es milloraria la disponibilitat en comptar amb 3,8 hectòmetres cúbics addicionals al mes, però no s'evitaria l'entrada a la fase d'emergència si no plou.

En el cas de Catalunya, aquesta no entraria en emergència segons l'estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua si hi hagués una pluviometria normal, és a dir, la que tocaria per les diferents estacions.

Entre els objectius més propers, el Govern ha fixat que en l'àmbit del sistema Ter Llobregat, a mitjans del 2025 entri en servei l'ampliació de la potabilitzadora de Trinitat, que ha d'incrementar la producció actual en uns 400 o 500 litres per segon, la qual cosa suposa entre uns 12 i 15 hectòmetres cúbics anuals. Una actuació que compta amb un pressupost de 39 milions.

Així mateix, està previst activar els nous pous de Sant Joan Despí (1.300 litres per segon i 30 milions) i la potabilitzadora Estrella a Sant Feliu de Llobregat (800 litres per segon i 33 milions) a finals del 2025.

D'altra banda, i també per a l'any vinent, estan plantejades actuacions de suport, com la incorporació de l'aigua provinent de la riera de Rubí per a incrementar la disponibilitat d'aigua al riu Llobregat (200 litres per segon i 300.000 euros d'inversió), la recuperació de pous en l'àmbit del Ter Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga a través dels ajuts aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua (260 litres per segon i 19 milions) i l'aprofitament dels pous de Montcada, amb una aportació de 100 litres per segon.

En l'àmbit de la regeneració, a finals del 2025 es preveu l'aportació de l'estació de regeneració d'aigua de Gavà al Llobregat (350 litres per segon i 20 milions d'inversió).

Del 2026 en endavant

Més enllà del 2025, el calendari fixa que el 2026 l'estació de regeneració d'aigua de Sant Feliu de Llobregat estarà en servei, aportant 400 litres per segon gràcies a una inversió de 5,5 milions d'euros. També estaran enllestides les obres del nou tram de l'aqüeducte d'ATL entre Cardedeu i Trinitat, que pretén posar fi a les fuites al pas per Badalona.

Pel que fa al 2027, entraria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Mataró (200 litres per segon i 6 milions d'inversió) i la de Figueres (100 litres per segon i 4 milions), així com les millores del tractament d'osmosi inversa de la potabilitzadora de Sant Joan Despí (2.000 litres per segon i 135 milions d'euros). Amb aquestes accions, està planificat que a finals del 2027 s'incrementi en 68 hectòmetres cúbics la disponibilitat d'aigua.

Per al 2028 està prevista la connexió entre les aigües residuals del Besòs fins a la depuradora del Llobregat, que aportarà fins a 250 litres per segon. La inversió prevista és de 20 milions d'euros. També estaran a punt les millores a la potabilitzadora del Llobregat (115 milions d'euros) i a la planta de tractament d'aigua potable del Ter (115 milions), així com la posada en servei de la potabilitzadora de Montcada (600 litres per segon i 60 milions). Aquestes actuacions suposaran una millora dels tractaments d'aigua sobretot en períodes d'escassetat.

Al llarg del 2029 es preveu que s'incrementi fins als 194 hectòmetres cúbics la disponibilitat de nova aigua, arran de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que passarà dels 20 als 80 hectòmetres cúbics. Aquesta obra compta amb un pressupost de 290 milions d'euros. També es construirà una planta dessalinitzadora a la conca del Foix (280 milions d'euros i una capacitat de 30 hectòmetres) i la posada en servei de la potabilitzadora de Bon Pastor (1.000 litres per segon i 120 milions d'inversió). A finals del mateix any es preveu que pugui iniciar-se el funcionament de la conducció que aportarà aigua regenerada des de la depuradora de Sabadell riu Sec fins als municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès (170 litres per segon i 5,5 milions d'euros).