Juanjo Cortés (president EMD): 'L'ermita de la Salut és la més maca de Collserola'

Tot a punt per a la celebració de l'Aplec de la Salut, aquest diumenge, a Valldoreix

Els Gegants de Valldoreix, a l'ermita de la Salut / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat divendres per Sara Bella

Aquest diumenge és festa grossa a Valldoreix amb la celebració del tradicional Aplec de la Salut. Naturalesa, cultura popular i gastronomia estaran presents en aquesta cita imperdible de l'EMD de Valldoreix. L'historiador i president de l'EMD, Juanjo Cortés, ha passat pel 'Faves comptades' per explicar els orígens d'aquesta trobada tradicional, així com avançar les principals novetats de l'edició d'enguany.

Escolta-ho

"L'aplec se celebra al voltant d'una església de muntanya preromànica i romànica d'una bellesa extraordinària. M'atreviria a dir que és la més maca de tot Collserola, un patrimoni que compartim amb El Papiol". Així s'ha expressat el president de l'EMD respecte a l'ermita de la Salut, una edificació que, juntament amb la muntanya del Puig Madrona, configura l'escenari de l'Aplec de la Salut.

Una missa oficiada pel rector de Valldoreix, mossèn Manresa; una visita comentada a càrrec de Valldaurex, activitats infantils, una ballada de gegants i una de sardanes, una cantada coral i un dinar de carmanyola són les activitats principals de la trobada.

La principal novetat d'enguany és l'habilitació d'un servei de transport en vehicle 4x4, de 9 h a 17 h des de la plaça de Joan Gassó.

Uns orígens compartits amb El Papiol

Segons ha explicat Cortés, l'origen de l'Aplec de la Salut es remonta molts anys enrere, quan l'ermita de la Salut encara es coneixia com l'ermita de Santa Eulàlia de Madrona. Aleshores, la trobada tenia lloc el segon cap de setmana de setembre i es feia conjuntament amb El Papiol, però la coincidència amb la celebració de la festa major de Valldoreix (al voltant del 16 de setembre), va fer que es posposés al mes d'octubre. Amb aquest canvi, l'aplec també es va desvincular d'El Papiol, que actualment segueix celebrant la trobada el segon cap de setmana de setembre.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe

CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET DE L'APLEC AQUÍ


DECLARACIONS

Juanjo Cortés

M'atreviria a dir que l'ermita de la Salut és la més maca de tot Collserola

Your browser doesn’t support HTML5 audio