Les conseqüències del 'mòbil xumet'

L'ús excessiu de pantalles entre infants preocupa els professionals sanitaris

Unes criatures mirant un mòbil en una imatge d'arxiu / Foto: ACN (Estefania Escolà)

Societat

Publicat el 14/octubre per Aina Ruiz

La Dra. Jessica Ortiz, pediatra al CAP Turó de Can Mates, ho té clar: 'ni els infants ni els adolescents necessiten el telèfon mòbil; són els fabricants els que el necessiten'. La normalització de l'ús excessiu de pantalles entre infants i joves preocupa els pediatres. Ho expica Ortiz, que apunta que és un hàbit que 'va començar a incrementar-se considerablement arran de la pandèmia de la Covid-19'. Una de les noves problemàtiques és la del 'mòbil xumet'.


"Tranquil·litzar" la canalla amb el mòbil

Fins ara, s'ha posat el punt de mira en el jovent, però la Dra. Ortiz, alerta que la sobre exposició a pantalles és un problema que ja és ben present en les edats primerenques. Parlem del "mòbil xumet", quan les famílies cedeixen els dispositius per "tranquil·litzar" la canalla, una pràctica cada dia més estesa.

"S'estan detectant efectes importants en la capacitat d'atenció i d'autoregulació emocional de forma generalitzada". Així, la pediatra apunta que "els estímuls digitals fan que els nens s'anestesiïn una mica dels estímuls normals del món natural", fet que provoca que "qualsevol activitat no lligada a les pantalles avorreix els infants".

El consum excessiu de pantalles té efectes en la salut postural i la visió, però també en el joc espontani. La disminució del lleure a l'aire lliure i el sedentarisme han comportat un increment dels casos de sobrepès i d'obesitat infantil.

Jessica Ortiz pediatra al CAP Turó de Can Mates / Foto: Cugat Mèdia



Baix rendiment acadèmic

L'altre vessant més afectat és el rendiment acadèmic. “Hi ha estudis que assenyalen que la comprensió lectora no és la mateixa quan es llegeix en paper que quan es fa en pantalla, que els infants aprenen millor tocant i manipulant un llibre. Potser hem de desdigitalitzar les aules una miqueta” reflexiona Ortiz.

La pitjor cara de l'addicció a les pantalles

Tot i que de moment els casos més greus són aïllats, la Dra. Ortiz adverteix que l'exposició repetida a determinats continguts perjudica la salut mental, i que l'abús de pantalles es pot relacionar amb una mala qualitat del son que pot acabar derivant en trastorn. En els casos més greus, poden agreujar patologies prèvies com els trastorns de la conducta alimentària, les autolesions i les ideacions suïcides. En aquest sentit, la pediatra explica que les xarxes fan un efecte de crida i d'imitació. "No és que les pantalles causin aquests trastorns, però sabem que hi ha pàgines web on assessoren els nois i les noies per perdre pes d'una manera gens saludable i que fomenten conductes malaltisses".

Les conseqüències a llarg termini

Les advertències de la Dra. Ortiz van en la línia del que proposa el neurodivulgador Diego Redolar. Preguntat per Cugat Mèdia sobre la valoració que fa de la normativa que prohibeix l'ús del mòbil als centres educatius, Redolar, doctor en neurociència, adverteix que “els mòbils tenen un efecte molt negatiu amb l'empatia i la capacitat de regular les emocions de joves i infants. Alteren tant l'atenció sostinguda com la dividida. Afecten d'una manera bastant marcada els mecanismes atencionals dels cervells que s'estan desenvolupant”. Tots dos asseguren que es desconeix encara els efectes que pot tenir la sobre exposició prematura a pantalles a llarg termini.

Recomanacions per a pares i tutors

La Societat Catalana de Pediatria estableix les següents recomanacions per a regular l'ús de mòbils i tauletes:
- De 0 a 3, vetar l'accés a pantalles.
- De 3 a 6 anys, menys de 30 minuts i només alguns dies a la setmana.
- De 6 a 12 anys, màxim 1 hora al dia.
- Dels 12 als 16 anys no s'estableix un límit de temps, però es recomana fomentar les activitats sense pantalles.





DECLARACIONS

Jessica Ortiz

Trastorns relacionats amb mala qualitat del son o poques hores de son. Trastorns relacionats amb un abús excessiu o fins i tot addiccions, agreujament de problemes de salut mental, com sobretot trastorns de conducta alimentària, autolesions, intents de suïcidi. No és que diguem que les pantalles ho causen, però realment no ajuden.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jessica Ortiz

Els principals problemes on les pantalles són especialment negatives són en el tema de les autolesions, perquè les xarxes fan un efecte de crida i d'imitació. El mateix amb el tema del trastorn de conducta alimentària, perquè sabem que hi ha pàgines web on assessoren els nois i les noies per perdre pes d'una manera res saludable i que fomenten aquests trastorns de conducta alimentària.

Your browser doesn’t support HTML5 audio