La guia de salut mental s'actualitza en una aposta per combatre pors i estigmes

El 10 d'octubre Sant Cugat commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats organitzades per l'Ajuntament i la Taula de Salut Mental

Les entitats i l'Ajuntament fan pinya amb la guia de recursos / Fotos: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 7/octubre per Sílvia González

Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb aquesta premissa la Taula de Salut Mental i l'Ajuntament volen combatre els estigmes que encara perduren al voltant dels trastorns mentals i incentivar la sensibilització i conscienciació social. Per posar fil a l'agulla, s'ha actualitzat la guia de recursos de què disposa la ciutat per a l'abordatge d'aquest àmbit i s'han organitzat activitats aquesta setmana. Tot plegat, amb la mirada posada a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, aquest dijous, 10 d'octubre.


Que no sigui un 10 d'octubre més

Un total de 24 recursos disponibles per posar remei a possibles problemàtiques que posin en risc el nostre benestar emocional. Aquesta és l'oferta de la nova guia per "lluitar contra l'estigma i poder parlar obertament i sense tabús de la salut mental de les persones", exposa la regidora de Salut i Voluntariat, Núria Fernàndez.

Bregar amb les emocions sense que ens causin angoixa i ansietat és una tasca en què les entitats locals també poden jugar un paper clau. Ho planteja el psicòleg del Taller Jeroni de Moragas i representant de la Taula de Salut Mental, Ismael Guzmán, per perdre la por a parlar d'aquests temes en un exercici de proximitat.

A més, l'Ajuntament ha editat un tríptic de 10 bons hàbits, entre ells dormir bé, fer esport i apropar-se a la natura, per construir una bona salut emocional. Pots descarregar-te el tríptic de recursos AQUÍ

Com és la nova guia?

La guia de recursos per a una bona salut mental, creada el 2011, ha tingut diverses actualitzacions per incorporar noves entitats, així com els nous serveis que ofereix l'Ajuntament i les entitats. Actualment, l'administració treballa la salut mental des d'un departament específic, juntament amb les àrees de salut, educació, joventut, serveis socials, el servei integral d'atenció a la dona (SIAD) i l'Oficina d'Atenció LGTBI+.

La Taula de Salut Mental està integrada per Afatrac (trastorn de conducta), Alcohòlics Anònims, Ateneu- Club social, Assadegam (ansietat i depressió), CDIAP (desenvolupament infantil i atenció precoç), CSMA (salut mental adults), CSMIJ (salut mental infantil i juvenil), CAS (drogodependències), Fundació Salut Plus, OTL (oficina tècnica laboral), SRC (rehabilitació comunitària) i Taller Jeroni de Moragas.

Descarrega't la Guia de Salut Mental AQUÍ.

El Pla Local de Salut Mental de Joves, encara sense activar

Preguntada per Cugat Mèdia, la regidora de Salut ha admès que encara no s'ha abordat la implementació del pla local per millorar la salut dels joves, com va acordar el ple desembre passat arran d'una moció d'ECP amb esmenes del govern. La setmana vinent, Fernàndez es reunirà amb Joventut per abordar aquest compromís, coincidint amb la nova licitació del servei d'assessoria en drogues i pantalles de l'Oficina Jove.

Fernàndez també ha confirmat que totes les entitats que formen la Taula de Salut Mental disposen d'un espai a la Casa de Cultura, com és el cas recent de Windown. El col·lectiu, que operava al Centre d'Art Maristany, s'havia quedat sense seu arran del tancament de l'equipament municipal.

Activitats del Dia Mundial de la Salut Mental

  • Dilluns 7 d'octubre, 19.30 h pl. d'Octavià: Taller infantil d'artteràpia
  • Dimecres 9, 17 h pl. d'Octavià: Bingo de l'autocura
  • Dijous 10, 18.30 h. L'Ateneu: Actuació de Circ Pistolet, aperitiu i concert de blues amb Sergi Estella
  • Divendres 11, 19 h pl. d’Octavià: Concert de Groove Nazar



  • DECLARACIONS

    Núria Fernàndez

    Amb aquesta guia el que volem es posar fi als estigmes, perquè aquests estigmes, malauradament, encara existeixen a la nostra societat.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio