Els Mossos alerten sobre l'augment d'estafes telefòniques i ciberestafes
L'agent Anna Massa ha ofert consells per evitar ser víctima d'aquests delictes al magazín 'Faves comptades'
Anna Massa, agent dels Mossos d'Esquadra de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 7/octubre per Alba Triadó
Els Mossos d'Esquadra han detectat un increment en les estafes telefòniques i cibernètiques, especialment aquelles que es fan passar per companyies de subministraments o entitats bancàries. Anna Massa, agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat dels Mossos a Sant Cugat, ha explicat al magazín 'Faves comptades' com funcionen aquestes estafes i com podem protegir-nos.
Escolta-ho
Massa explica que els estafadors solen obtenir dades personals de forma fraudulenta i després contacten amb les possibles víctimes oferint-los algun tipus de benefici econòmic a canvi d'actualitzar les seves dades. "El consell és desconfiar si algú ja et promet un benefici a canvi que tu em donis unes dades", adverteix l'agent.
Què podem fer per evitar caure en estafes telefòniques?:
Massa destaca que les persones grans són especialment vulnerables a aquest tipus d'estafes, per la qual cosa és important que estiguin informades i alertes.
Pel que fa a les estafes cibernètiques, l'agent explica que són cada cop més sofisticades. El programa ha exposat el cas d'un oient que és administrador d'una empresa que treballa amb components elèctrics i que va ser víctima d'una estafa de més de 100.000 dòlars quan van hackejar el correu electrònic d'un proveïdor i van canviar les dades bancàries. "Nosaltres en cap cas vam sospitar de res, perquè qui ho va hackejar va estar responent correus des del compte del nostre proveïdor, tot seguint el fil de la conversa de mesos enrere, fent referència a l'activitat habitual de l'empresa, donant terminis d'entrega de mercaderies, documentació tècnica i de més", ha explicat el testimoni.
Davant d'aquests casos, Massa recomana sempre verificar la informació per telèfon abans de fer qualsevol transferència important. "Si estem parlant d'un import tan gran, no està de més fer una trucada telefònica", aconsella.
Finalment, l'agent dels Mossos subratlla la importància de denunciar aquests fets, encara que no s'hagi arribat a consumar l'estafa. "En l'àmbit policial, el coneixement sempre ens serveix per detectar noves modalitats d'estafa i poder prevenir-les".
Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe