'No em sento un cas excepcional per haver estat mare als 40'

Segons les dades d'Idescat, a mesura que augmenta el nivell d'estudis, s'endarrereix l'edat a la maternitat

Yasmina Aulés Leiva amb la seva filla Júlia / Foto: Cedida

Societat

Publicat el 3/octubre per Sara Bella / Acn

'He estat mare tan gran perquè volia viure certes experiències abans de tenir un fill'. Amb aquesta naturalitat s'expressa la Yasmina Aulés Leiva, una santcugatenca que va ser mare tres dies abans de fer 41 anys amb el Carlos, de 42. El seu cas, lluny de ser una excepció, és la regla, especialment a Sant Cugat, el municipi català amb un percentatge més baix (21,1%) de dones que han tingut fills entre els 16 i els 39 anys. La dada s'extreu d'un informe publicat aquest setembre per l'Idescat, en el qual s'evidencia que els nivells de fecunditat a Catalunya han seguit disminuint en el període 2011-2021.


Després de viure gairebé una dècada a Tailàndia, "on no vaig acabar de trobar una parella estable", la Yasmina va tornar a Catalunya en plena pandèmia, quan ja estava a prop els 40. "Com que els anys anaven passant, jo ja havia fet un treball molt profund per conscienciar-me que potser no arribaria a ser mare", afirma, però, poc després d'haver aterrat va conèixer el Carlos, la seva parella actual. Al cap d'un parell d'anys de relació, van decidir posar-s'hi i, molt poc després, la Júlia ja estava en camí.

Més avantatges que inconvenients

El cansament físic i el desgast energètic són, sens dubte, els principals inconvenients de ser mare a partir dels 40, segons el punt de vista de la Yasmina. Però, més enllà d'això, la santcugatenca només hi veu avantatges. La sensació d'haver viscut la joventut plenament i de no tenir res pendent, són factors que valora positivament però, el que més destaca és la maduresa mental. "Jo fa deu anys no podria haver estat mare; veient el que és, no ho hauria afrontat de la mateixa manera i ho hauria passat molt pitjor", reconeix.

Pel que fa a la diferència d'edat amb altres mares, la Yasmina no ha notat cap incomoditat al respecte. "No em sento un cas excepcional, pel tipus de vida que portem i per poder desenvolupar les nostres carreres professionals, la tendència a la nostra societat és aquesta", conclou.

Fecunditat femenina

Efectivament, les dades demostren que el cas de la Yasmina i el Carlos és cada vegada més habitual, tant a Sant Cugat com al territori català.



Com s'observa al gràfic, en l'àmbit català, és en les franges de 25 a 29 anys (sis punts percentuals), de 30 a 34 anys (set punts) i de 35 a 39 (cinc) que més ha augmentat el percentatge de dones sense fills.

Fecunditat masculina

Pel que fa a la paternitat, aquesta és la primera vegada que l'Idescat difon dades sobre la fecunditat masculina. És per això que no es pot comparar la situació actual amb la realitat de fa deu anys.



Com s'observa al gràfic, el 74,3% dels homes de 30 a 34 anys no han tingut fills i aquesta proporció és del 47,1% en els homes de 35 a 39 anys. Cal tenir en compte que en la majoria de parelles de diferent sexe, els homes tenen més anys que les dones i, per tant, tenen els fills a una edat més avançada.

Pel que fa als joves d'entre 25 i 29 sense fills, superen el 90% (92,2%). I entre 16 i 24 anys, el percentatge d'individus que ha sigut pare és gairebé anecdòtic: només l'1,1% de la població masculina.

A més estudis, més endarreriment de la maternitat

Al territori, hi ha força diferències pel que fa a la proporció de dones que han tingut fills. Girona és la demarcació amb el percentatge més elevat de dones de 16 a 39 anys que han tingut fills (37,4%), mentre que Barcelona és la que té la proporció més baixa (28,0%). Per municipis de més de 50.000 habitants, Santa Coloma de Gramenet és el que té el percentatge més elevat (39,5% de les dones de 16 a 39 anys han tingut fills), mentre que Sant Cugat és el que té el percentatge més baix (21,1%).

Segons les dades d'Idescat, a mesura que augmenta el nivell d'estudis s'endarrereix l'edat a la maternitat. Respecte al percentatge de dones que han estat mares dels 30 als 34 anys, el 65,9% de les dones amb educació primària o inferior han tingut algun fill, mentre que en les dones amb educació superior el percentatge és del 29,7%. Ara bé, en les generacions de dones a punt de completar la seva vida fèrtil les diferències es redueixen notablement: el percentatge de dones de 45 a 49 anys que han tingut algun fill és del 83,8% en les dones amb educació primària o inferior i del 79,0% en les dones amb educació superior.

Segons la responsable de l'àrea de Població i Territori de l'Idescat, Xesca Serra, aquest descens a la ciutat del percentatge de dones que són mares abans dels 39 és degut precisament al fet que "Sant Cugat és un dels municipis en el qual el nivell assolit d'estudis superiors és més alt de Catalunya". Segons dades del 2021, el 61,5% de la població de Sant Cugat té estudis superiors, liderant els rànquings de ciutats catalanes.

A més hores treballades, menys fills

L'experta afegeix que al municipi el percentatge de dones ocupades a temps complet està deu punts percentuals per sobre de la mitjana catalana, un altre factor que afecta a la decisió de ser mare.

Si s'analitza la fecunditat de les dones tenint en compte la relació amb l'activitat econòmica, s'observa que les dones ocupades a temps complet són les que tenen menys fills en totes les edats. La fecunditat més alta correspon a les dones dedicades a les feines de la llar i en un nivell intermedi es troben la fecunditat de les dones ocupades a temps parcial i la de les aturades.

Segons l'experta, la tendència d'aquests darrers tres anys segueix en la mateixa línia. "Per les dades que tenim del cens de 2022 i les dades provisionals de 2023, Sant Cugat segueix amb aquesta mateixa tendència d'endarrerir la maternitat", comenta.

Pel que fa al nombre de fills per dona, mentre que la mitjana catalana és d'1,41, a Sant Cugat aquesta xifra és lleugerament superior, enfilant-se fins als 1,44 fills per dona.





DECLARACIONS

Xesca Serra

Què està passant realment? Per què hi ha aquest desplaçament de la franja d'edat? Sant Cugat és un dels municipis en el qual el nivell assolit d'estudis superiors, és el més alt de Catalunya. Això fa que també es vagi endarrerint l'edat en la qual les dones decideixen tenir fills

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Yasmina Aulés

En realitat he estat mare tan gran perquè no m'he estat de res i volia viure certes experiències, com viure a l'estranger, abans de ser mare. Crec que quan tens un fill et canvia molt la vida

Your browser doesn’t support HTML5 audio