Més de 1.300 arbres de Sant Cugat han mort en els darrers tres anys per la sequera

La falta de pluges ha portat mesures que han afectat el verd urbà de la ciutat


Un calcinal al parc de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia

Un calcinal al parc de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia

L'arbrat de Sant Cugat s'ha vist impactat per la sequera persistent dels darrers tres anys. Segons dades facilitades per l'Ajuntament, en aquest període han mort 1.372 arbres; d'aquests, 631 són d'entorns viaris i 741 de parcs i jardins. Si bé és cert que la sequera no ha afectat directament en el decés d'aquestes plantes, implicacions indirectes com les mesures d'estalvi d'aigua han propiciat que s'hagin produït moltes d'aquestes morts.

La informació la va avançar al ple de setembre la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Cristina Paraira, en resposta a una pregunta del portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez. Cugat Mèdia ha demanat aquestes dades al consistori.

Falta de reg i plagues

Segons l'Ajuntament, les espècies que s'han talat són aquelles que tenen "alts requeriments hídrics", com pollancres i aurons. Es dona el cas que alguns d'aquests exemplars es van plantar en zones de gespa on es feia reg per aspersió. Un cop s'ha deixat de regar, molts d'aquests arbres s'han assecat. Aquesta afectació, apunta el document municipal, s'ha fet evident en algunes zones de Coll Favà, on "la quantitat de pollancre sec i tallat ha estat elevadíssima".

Les pruneres de jardí són altres arbres que s'han vist afectats especialment per la sequera i la calor. D'altra banda, els talls de moreres responen a un motiu diferent: les plagues. Des de l'Ajuntament indiquen, això sí, que la situació de sequera propicia aquest tipus d'afectació.

Pel que fa a arbres que han mort directament a causa de la sequera, el percentatge és baix, segons les dades municipals: un 2,2% en el cas d'arbrat viari i un 5,48% en els de parts i jardins.



Des de l'Ajuntament asseguren que des de 2022 no hi ha cap arbre catalogat que hagi mort per la sequera. Tot i això, n'hi ha un parell (l'alzina del carrer de Pahissa i el roure del carrer dels Safareigs) que es troben molt afectats per tot plegat. És per això que se n'està fent "un seguiment acurat".

Mesures per evitar més arbres morts

Avançar l'horari de reg a moments de menys insolació, instal·lar regs localitzats i augmentar el nombre de cisternes. Són algunes de les iniciatives que s'han dut a terme des de l'Ajuntament per evitar més morts d'arbres.

A més, també s'ha replantejat el model de gestió de l'arbrat, tenint en compte la situació de crisi climàtica. Així, se seguirà plantant arbres, però de forma esgraonada; s'espera que cada any pugui haver-hi 450 de nous, que seran d'espècies més resistents a situacions de sequera.

Ara, des del consistori treballen en un pla d'inversions per renovar integralment els espais verds de la ciutat que s'han quedat sense arbres. Es tracta d'una feina que requereix renovar el sol, l'estrat vegetal i la infraestructura de reg. En aquest sentit, s'optimitzarà la xarxa de reg en pro de l'eficiència i es treballa per recuperar pous d'aigua freàtica.

A més, Sant Cugat col·labora en la redacció d'un projecte de l'AMB per portar a la ciutat una canonada amb aigües regenerades des de Sabadell, que permetria regar espais verds.

Cristina Paraira

Si plantem 400 arbres, intentem sectoritzar per zones per garantir la supervivència i fer el reg d'una manera més eficient.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR