Coworkings: un negoci rendible i a l'alça a Sant Cugat

El sector palpa el creixement d'aquests espais a la ciutat i considera que encara hi ha demanda

Societat

Publicat el 26/setembre per Eva Garrido

El concepte coworking va aparèixer a les nostres vides a principis dels anys 90. Tres dècades després, qui més qui menys s'ha familiaritzat amb el terme i sap què s'hi fa en aquests espais. A Sant Cugat n'hi ha, actualment, una desena. Una xifra que ha anat creixent de mica en mica i que confirma que es tracta d'un negoci amb demanda a la ciutat. El sector explica que els usuaris més habituals són, o bé empreses que lloguen diverses taules o un despatx; o bé treballadors autònoms o per compte d'altri que necessiten estar en un espai que no sigui casa seva.

Pep Wennberg va obrir el primer coworking La Cleda al carrer Sant Jordi ara fa sis anys i tot just fa sis mesos en va obrir un altre al carrer Balmes. Per a Wennberg ''encara hi ha demanda'' tot i que ''les necessitats i els públics han anat variant''. El santcugatenc explica que al principi el públic era ''local'' i que en els últims anys ha notat un increment de clients d'altres països que venen a viure a Sant Cugat i que necessiten un espai per treballar. ''El 50% dels meus usuaris són estrangers'', xifra el responsable de La Cleda.

Un punt de vista que comparteix Pilar Tendero, que amb nou anys d'experiència al sector, actualment gestiona el Creative Coworking del carrer Josefina Mascareñas. ''He rebut molts estrangers d'empreses de fora que ja saben què és treballar en un coworking i no volen treballar a casa'', assegura Tendero.

Coworkings per a tots els gustos

Tots coincideixen en el fet que hi ha un gran ventall de coworkings a Sant Cugat. Des d'espais que donen cobertura a companyies més grans a coworkings més petits que lloguen despatxos o taules a petites i mitjanes empreses, o a treballadors 'freelance'. ''Crec que cada coworking està trobant el seu tipus de públic'', afirma Pilar Tendero.

S'hi suma a aquesta opinió Anna Lloret, responsable de l'Espai Mesura, que veu com cada vegada hi ha ''més coworkings'' i cadascun de ''diferent índole''. En el cas de l'Anna, arquitecta de professió, va obrir el seu espai amb l'objectiu de crear sinergies amb altres 'coworkers'. ''Actualment, hi tinc dissenyadors, altres arquitectes, enginyers, una persona que és escriptora... Nosaltres no ens tanquem a un tipus de 'coworker', només demanem que hi hagi un ambient de treball tranquil'', apunta Lloret.

Una solució durant la pandèmia

Arran de la pandèmia va haver-hi empreses que van haver de tancar les seus perquè no s'hi podia anar. Molts empleats van optar pel coworking. Pilar Tendero recorda que va rebre moltes persones que necessitaven el coworking per treballar o fer reunions perquè no podien anar a l'oficina de la companyia. Així també ho va viure Pep Wennberg, que durant la pandèmia va tenir ''gent amb necessitats més específiques perquè no podien tornar a l'oficina o no podien treballar des de casa i havien de venir a un coworking'', rememora el responsable de La Cleda.





DECLARACIONS

Coworkings

Cal tenir en compte que Sant Cugat és punt on la gent s'hi vol estar, vol tenir-hi el seu espai de treball. / Aquí s'ofereix, sobretot, un espai tranquil de treball i que estiguis acompanyat, que això a casa tampoc ho tens. / Nosaltres vam obrir el nostre coworkings i sí que cada vegada veiem que n'hi ha més i de diferent índole.

Your browser doesn’t support HTML5 audio