El fons de l'historiador Figueres, patrimoni de Sant Cugat
L'Arxiu Municipal ha rebut la documentació que l'historiador santcugatenc ha produït i agrupat al llarg de la seva carrera
Francesc Giménez, Jordi Puigneró, Josep Maria Vallès, Josep Maria Figueres i Esther Madrona / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 20/setembre per Sergio Morales
'Els arxius són la memòria d'una nació'. Són paraules de l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres, que aquest divendres ha lliurat a l'Arxiu Municipal el seu fons documental. D'aquesta manera, contribueix a posar aquest coneixement acumulat a disposició de la ciutadania. El material s'ha recollit en una cinquantena de caixes, que en termes arxivístics, es tradueix en almenys 12 metres lineals.
El fons inclou documents com correspondència, llibres dedicats, carnets, diplomes i certificats, dos originals de llibres de Figueres, ponències, comunicacions, capítols i articles de l'autor, àlbums de premsa, agendes, cartells de conferències i actes i dossiers, fotografies i originals de títols acadèmics.
Tot plegat, ha celebrat l'alcalde, Josep Maria Vallès, "donarà valor a l'arxiu municipal" amb la "visió personal" de Figueres. Es tracta d'un gest de l'historiador cap a la ciutat, després que enguany rebés el primer Premi Sant Cugat de l'Any a tota una trajectòria.
Figueres ha insistit en la importància de l'arxivística: "La paraula escrita queda, les memòries personals s'esvaeixen".
L'historiador va néixer a Vilanova i la Geltrú, però sempre ha estat vinculat amb Sant Cugat, ciutat on ha fet i fa vida. Professionalment, ha escrit desenes d'obres sobre la història de Catalunya i el periodisme del país. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i ha estat professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).