El Parlament es rendeix a la lluita incansable per la pau de Vicenç Fisas

L'ICIP li entrega el 13è Premi Construcció de Pau per la seva trajectòria d'activista i divulgador, en un acte amb marcat accent santcugatenc


  • Comparteix:

Josep Rull, Vicenç Fisas i Xavier Masllorens, aquest dijous al Parlament / Foto: Parlament (Sergi Ramos Ladevesa)

Josep Rull, Vicenç Fisas i Xavier Masllorens, aquest dijous al Parlament / Foto: Parlament (Sergi Ramos Ladevesa)

Vicenç Fisas ha rebut una allau d'elogis cap a la seva trajectòria en la defensa de la pau i els drets humans des de fa més de 50 anys que l'han fet enrojolar. Sempre es diu que els homenatges és millor fer-los en vida, i això és el que l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha volgut fer aquest dijous amb l'activista i divulgador santcugatenc, que ha superat un ictus fa set anys, amb l'entrega del 13è Premi ICIP Construcció de Pau a la sala d'actes del Parlament de Catalunya. L'entrega ha tingut un marcat accent santcugatenc, començant pel mateix homenatjat, però passant per la presentadora de l'acte, la periodista de Catalunya Ràdio Cèlia Cernadas.

I entre el públic, altres coneguts veïns de la ciutat, com el director de l'ICIP, Kristian Herbolzeimer; l'exconseller Raül Romeva i la periodista i investigadora del CIDOB, Carme Colomina.

El jurat del premi havia rebut fins a 22 candidatures d'arreu del món per a la concessió d'aquest premi, que va néixer el 2011, i es va decantar per Fisas "per la seva extensa i continuada trajectòria en el camp de la investigació i l'activisme per la pau i els drets humans, i la mediació i l'anàlisi de conflictes".

En el moment de rebre el premi, que s'entrega cada any coincidint amb el Dia Internacional per la Pau de les Nacions Unides (21 de setembre), Vicenç Fisas ha vist com tot l'auditori del Parlament, que estava ple, s'ha posat dempeus per regalar-li un llarg aplaudiment d'agraïment a la seva tasca per construir un món millor, malgrat que, com ha dit el president de l'ICIP, Xavier Masllorens, "estem vivint una espiral bèl·lica els últims 15 amb més víctimes des de la Segona Guerra Mundial".

"És excessiu"

Fisas ha començat el seu discurs amb un punt de vergonya després d'escoltar una llarga llista d'elogis per part d'amics i amigues, com la periodista Cristina Gallach, que ha cultivat durant els més de 50 anys d'activisme per la pau. "De tot el que han dit, quedeu-vos amb la meitat, realment és excessiu".

Al santcugatenc li han reconegut tant el seu vessant d'investigador com la d'activista "Sempre he tingut clar que he volgut compaginar l'activisme amb la recerca: no val fer lemes ni campanyes sense tenir un bon discurs argumentat".

També ha explicat amb certa recança que quan va saber que li havien concedit el premi de l'ICIP va fer una llista de tots els conflictes que va estudiar o va intentar fer de mediador des dels 17 anys, i que lamentablement molt pocs d'aquests ja estan resolts, com per exemple la lluita dels primers objectors de consciència a Espanya.

Missatge de futur

Fisas ha conclòs el seu discurs fent una recomanació de futur a les noves generacions que treballen per construir un futur en pau: "Estem davant un repte majúscul, ja que estem anant enrere, cosa que ens pot fer desanimar. Ens ha de fer repensar com enfoquem les coses, ho hem de repensar tot i canviar les estratègies de fa 20 anys".

L'acte d'entrega del 13è Premi ICIP Construcció de Pau l'han tancat el conseller d'Unió Europea i Acció Exteriors, Jaume Duch; i el president del Parlament, Josep Rull.

CONSULTA ELS 13 GUARDONATS AMB EL PREMI ICIP CONSTRUCCIÓ DE PAU






Xavier Masllorenç

Avui valorem especialment la trajectòria d'un divulgador i un activista, compromès amb la recerca de la contrucció de pau

Vicenç Fisas

No n'hi ha prou amb fer denúncies, cal fer propostes alternatives, això ha sigut una constant, que no sempre és fàcil ni possible, però s'ha d'intentar.

Vicenç Fisas

Ens ha de fer repensar com enfoquem les coses, ho hem de repensar tot i canviar les estratègies antigues.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.