Anna Fitó (presidenta AFA): 'La cura d'una persona amb Alzheimer no pot recaure només en la família'

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, el magazín 'Faves comptades' reflexiona sobre la realitat de la demència més comuna


  • Comparteix:

Anna Fitó i Cristina Méndez al carrer Plana de l'Hospital / Foto: Cugat Mèdia

Anna Fitó i Cristina Méndez al carrer Plana de l'Hospital / Foto: Cugat Mèdia

L'Alzheimer és, actualment, la demència més comuna, amb més de 800.000 casos diagnosticats a l'Estat espanyol. De fet, és una malaltia que afecta entre un 2 i un 3% de la població mundial i que impacta tant en la vida del pacient com en la de la seva família i entorn més proper. Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer, aquest dissabte, han passat pel magazín 'Faves comptades' la presidenta de l'Associació de Familiars de malalts de l'Alzheimer (AFA), Anna Fitó, i la directora d'El Triangle, Cristina Méndez.

ESCOLTA-HO

Com a presidenta de l'AFA i filla d'una dona que va patir Alzheimer, Fitó considera que si s'observa que una persona d'edat avançada comença a deixar de fer coses que abans feia amb normalitat, té oblits o es desorienta amb facilitat, val la pena anar al metge de capçalera. Amb un test senzill, es pot avaluar si hi ha dificultats que són pròpies de l'edat o no. En el cas de la seva mare, les alarmes van saltar quan va deixar de fer les paelles d'arròs que tan bones li sortien.

Si el diagnòstic es confirma, el neuròleg determina el tractament a seguir que, normalment, serveix que alentir el progrés de la malaltia. Tot i que s'està avançant en aquest camp gràcies a la investigació, Fitó critica que encara falten molts recursos per poder trobar tractaments més efectius.

Sotracs emocionals

Una altra de les mancances que lamenta Fitó és la dels ajuts relacionats amb les cures. "La cura d'una persona amb Alzheimer no pot recaure només en la família, és inviable", diu Fitó. Una afirmació que Cristina Méndez també pot constatar en primera persona, ja que la seva mare està diagnosticada d'Alzheimer i el seu pare pateix demència.

Méndez precisa que algunes persones comencen a mostrar símptomes arran d'un sotrac emocional, com li va passar a la seva mare després de la mort d'un germà. Per animar-la, van decidir portar-la de viatge un cap de setmana a Venècia, i va ser precisament en observar-la fora del seu context i de les seves rutines que es van adonar que alguna cosa passava. "A les vacances és un bon moment per detectar aquests primers indicis, ja que passem molt temps junts", comenta Fitó.

Méndez comenta que l'acceptació i adaptació a la malaltia d'un familiar proper és un procés. "Com a filla t'adones que aquelles persones que t'han cuidat sempre i que eren referents, necessiten la teva ajuda; els papers comencen a canviar i és un procés que costa d'acceptar", explica.

'Cuidem'

Tenint en compte que les cures són un pilar fonamental en la vida de les persones afectades per l'Alzheimer, no és estrany que aquest sigui el fil conductor de l'exposició 'Cuidem', emmarcada dins de la 15a edició de la biennal europea Manifesta, i que es pot veure fins al 24 de novembre a les balconades del carrer Major i a la plaça d'Octavià.

Sant Cugat forma part de l'àmbit 'Cuidar i cuidar-nos' de l'edició d'enguany, una iniciativa que celebra la influència sanadora de les arts, la cura comunitària i la custòdia del medi ambient.


Anna Fitó

La malaltia de l'Alzheimer no és una malaltia de la família i la cura d'aquests malalts no pot recaure només en la família



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.