La residència per a la gent gran de Volpelleres serà privada a l'espera que la Generalitat concerti places

L'equip de govern vol obrir un concurs per a operadors sense ànim de lucre que assumeixin la construcció i la gestió


Imatge d'arxiu d'una dona gran / Foto: ACN (Nia Escolà)

Imatge d'arxiu d'una dona gran / Foto: ACN (Nia Escolà)

La segona residència pública per a la gent gran de Sant Cugat haurà d'esperar. La insistència dels diversos governs municipals per aconseguir que la Generalitat construís aquest equipament no ha assolit el seu objectiu i, finalment, l'executiu actual ha optat per cedir el solar públic reservat a Volpelleres a alguna empresa privada sense ànim de lucre per aixecar la residència. Com ha explicat el regidor de l'equip de govern Francesc Duch durant la tertúlia política de Cugat Mèdia, això vol dir que el consistori obrirà un concurs per a la construcció i la gestió d'una residència en aquest espai, amb l'objectiu que la Generalitat concerti places i l'empresa guanyadora s'hi presenti, a més que ofereixi un preu més assequible.

Escolta-ho

De moment, la junta de govern local ja ha aprovat l'inici de l'expedient amb la posada a disposició d'aquest solar a l'avinguda de la Clota, que fins ara s'havia reservat per a la Generalitat.

L'objectiu és obrir un concurs al qual es podran presentar empreses privades sense ànim de lucre per construir l'equipament i gestionar-lo, amb el compromís de concertar places quan la Generalitat les convoqui. Tot i que les condicions d'aquest concurs encara no estan redactades, Duch ha concretat que les places, tot i ser privades, tindran un preu que estarà a mig camí entre els 500 euros de les públiques i els 4.000 de les privades.

És a dir, l'equipament arrencarà amb les places privades a un preu més assequible i a poc a poc haurà d'anar concertant en funció de les convocatòries de la Generalitat. "Acabarà sent pública", ha defensat el regidor.

Per a Duch, aquesta és la fórmula que ha trobat l'equip de govern per poder comptar amb una nova residència que pugui donar servei públic. De fet, el mateix alcalde, que anunciava a les xarxes de l'Ajuntament fa dues setmanes que desencallava la segona residència pública, ja va avançar en una entrevista a Cugat Mèdia que s'estaven buscant operadors privats perquè la Generalitat no havia escollit Sant Cugat com a prioritat per a una residència 100% pública. Llavors, l'alcalde va xifrar en 120 les places de l'equipament, de les quals entre el 20 i 25% seran privades i la resta concertades.

Què en diu la Generalitat?

Preguntats per Cugat Mèdia, fonts del departament de Drets Socials del Govern català han explicat que coneixen la demanda de l'Ajuntament de Sant Cugat i que estan analitzant les necessitats arreu del territori català, "també a Sant Cugat". "Cal temps per avaluar la situació, però la voluntat és la d'atendre la petició amb l'objectiu de garantir una bona atenció i qualitat de vida a la gent gran del municipi i de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya", han assegurat les mateixes fonts.

Posicionament dels grups municipals a la tertúlia de Cugat Mèdia





ERC
Des d'ERC defensen que aquesta fórmula és "el més públic" que es pot aconseguir per ara. El regidor republicà Francesc Duch, únic representant de l'equip de govern a la tertúlia ja que Junts no hi ha participat per qüestions d'agenda; ha recordat que s'ha demanat en reiterades ocasions a la Generalitat la construcció de la segona residència pública, però la política des de fa temps és la de concertar places.

És per això que l'equip de govern ha decidit movilitzar el solar públic i trobar un operador privat sense ànim de lucre, com a subratllat Duch, per oferir places a un preu més assequible o que la Generalitat les pugui concertar.

Tot plegat, es vol deixar-ho recollit en el plec de condicions del concurs, que tot just ara inicia el seu camí.

PSC
Sense renunciar a la residència pública, el regidor del PSC i primer secretari del partit, José Gallardo, ha incidit en la necessitat de donar resposta a una població cada vegada més envellida. A Sant Cugat, per exemple, gairebé el 15% de la població té més de 65 anys.

Així, aquesta residència pot ser una primera resposta de col·laboració público-privada, ja que segons ha concretat Gallardo, el nou govern de la Generalitat té la intenció de concertar 6.000 noves places en els propers quatre anys. "Benvinguda aquesta residència, però no podem dir que és pública perquè no ho serà", ha insistit el socialista, qui ha recordat que a tot Catalunya hi ha 16 residències per a la gent gran 100% públiques. A més, el primer secretari socialista ha assegurat que, de moment, la Generalitat, no té coneixement de les noves intencions de l'executiu local.

PP
Per al PP, és qüestió d'on es posen les prioritats. Segons el portaveu del PP, Álvaro Benejam, la Generalitat té diners per construir aquesta residència, però es destinen "a altres coses". Tot i que veu amb bons ulls augmentar l'oferta de places concertades, Benejam ha recordat que es tracta d'un canvi del govern municipal, que inicialment posava a disposició de la Generalitat el solar de Volpelleres per construir una residència pública i ara s'ocuparà amb una residència privada que haurà de concertar places.

Un canvi del qual ha dit s'ha assabentat durant la tertúlia, fet pel qual ha lamentat la manca d'informació de l'equip de govern.

La CUP

"Autèntic desastre". Així ha definit el portaveu de la CUP, Marco Simarro, les intencions del govern municipal, alhora que ha acusat l'alcalde de "mentir". "No hi ha cap garantia que la Generalitat concerti places a la futura empresa privada", ha lamentat Simarro, qui ha recordat que a Sant Cugat hi ha places privades sense ocupar i que residències de la ciutat han demanat concertar i la Generalitat no ho ha concedit.

El partit, que també ha fet públic un comunicat després de la tertúlia de Cugat Mèdia on critiquen "la gestió improvisada i opaca", és partidari de tenir "infraestructura pública" per atendre l'envelliment en comptes de posar diners a empreses privades. De fet, el projecte genera dubtes als cupaires, que es pregunten quantes places públiques tindrà, a quins preus s'ofertaran la resta i què passarà si el concurs queda desert.

Vox
Des de Vox també critiquen la gestió "desastrosa" de la Generalitat i lamenten la manca de places públiques a Sant Cugat que genera una llarga llista d'espera. "Tenim 300 places -entre públiques i concertades- per a una ciutat de gairebé 100.000 habitants", ha criticat el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, qui veu amb bons ulls "desbloquejar" aquesta situació. Tot i així, considera que cal seguir apostant també per la segona residència pública del municipi i insta a posar els recursos en aquest equipament, en comptes d'altres polítiques.

En Comú Podem
El portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, també ha criticat que s'hagi optat per la via privada per tirar endavant la residència. Per Gutiérrez, l'Ajuntament podria haver assumit la construcció de l'equipament, com ho ha fet amb el complex de Mira-sol o planteja fer-ho amb la Biblioteca Central. En aquest sentit, el portaveu ha recordat que la concessió de places no és un procediment fàcil.

"Estem agafant un servei que és necessari per a la ciutat i l'estem posant en mans d'un privat", ha lamentat Gutiérrez, qui considera aquesta aposta una "política de titular".

L'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar el 2018 una moció institucional, a proposta d'ICV-EUiA, per instar a la Generalitat a la construcció de la segona residència pública. Malgrat el posicionament unànime del plenari, la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies del Parlament va tombar una proposta de resolució dels comuns per incloure el projecte als pressupostos de la Generalitat.

Francesc Duch

A Sant Cugat hi ha moltes places vacants però no es presenten a la concessió perquè prefereixen aconseguir 4.000 euros per mes. Estem assegurant amb això que el preu que tindrà d'entrada -sense concertar- serà per sota dels preus de mercat a Sant Cugat. És el més públic que es pot fer a data d'avui.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR