Paper o digital? Escoles de Sant Cugat es replantegen l'ús de tauletes a les aules

La Coordinadora d'Afes retreu les anades i vingudes del Departament d'Educació quant a l'ús de dispositius electrònics per a la docència


  • Comparteix:

Alumnes de l'escola Turó de Can Mates compartint un moment de lectura al centre / Foto: Cugat Mèdia

Alumnes de l'escola Turó de Can Mates compartint un moment de lectura al centre / Foto: Cugat Mèdia

Les escoles obren de nou les portes, les del curs 2024/25, amb diferents reptes per afrontar, com el debat sobre quina metodologia es tria per al creixement educatiu de l'alumnat. En aquest sentit, existeix el debat quant a la idoneïtat de l'ús de tauletes i ordinadors portàtils, un suport ja consolidat i que ha comportat en bona part la substitució dels llibres de text. Ara, però, hi ha centres escolars que estan fent el camí invers i deixant enrere algunes de les solucions tecnològiques.

Des de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat recorden que els ordinadors portàtils a les aules "van aparèixer a la pandèmia en un moment puntual i es va aprofitar per introduir a tots els centres sense planificar-ho". La presidenta de l'entitat, Carme Roca, retreu que el Departament d'Educació "introdueix metodologies que no estan prou provades i quan arriben a les aules es veu que no tenen el benefici que podien pensar o ser contraproduents". També lamenta que són els mateixos centres els que han de resoldre les problemàtiques.

La pandèmia

Un dels centres que està tornant al llibre físic és l'Escola Joan Maragall. La directora del centre, Alícia Arcalís, explica que just abans de l'esclat de la pandèmia van engegar una transformació digital, en part responent a una petició de les famílies. Amb el retorn a les aules, amb la represa de la normalitat, van observar com el temps davant de les pantalles era excessiu, cosa que els va empènyer a recuperar l'ús del paper.

Arcalís, així, defensa que el llibre de text és bo i necessari. "Sempre va bé tenir una guia ben organitzada", exposa. Això sí, a l'Escola Joan Maragall combinen el format tradicional amb eines digitals: "Utilitzem tot allò que és bo per aprendre", conclou la directora del centre.

Algunes escoles, però, mantenen la metodologia sense ús de llibres de text. L'Escola Gerbert d'Orlhac, que treballa per projectes, no en té. Sí que utilitza, en canvi, llibres de la biblioteca en funció de les necessitats.


Carme Roca

Els chromebooks van apareixer a la pandèmia en un omment puntual i es va aprofitar per introduir a tots els centres, sense planificar-ho. S'ha fet una inversió important que no ha aportat el benefici que s'esperava.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.