Els nous vals escolars: algunes millores però encara amb queixes

Enguany s'ha reduït el pressupost a 60 euros, repartint l'import entre dos vals

Les famílies han comptat enguany amb dos vals escolars de 30 euros respectivament / Foto: ACN (Pau Costa)

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Aina Ruiz

Repartits en dos vals de 30 euros, amb una reducció del pressupost, però amb l'ampliació a la secundària i la Formació Professional (FP), les famílies afronten la tornada a l'escola amb uns vals escolars que no han quedat exempts de polèmiques. Malgrat que en un inici es va anunciar que l'import seria de 70 euros (una reducció considerable respecte als 100 de l'any passat) al final s'ha quedat en 60, decisió que ha generat certa confusió entre les famílies. Una confusió que a més, s'ha traduït en decepció per a les llibreries locals que esperaven que aquesta iniciativa anés acompanyada d'un augment de la clientela. Una de les novetats que sí que ha estat benvinguda és que aquest cop els vals es poden fer servir per pagar les despeses de l'escola.

En aquest sentit, la propietària del Pati de Llibres, Mont Soler, critica que qui acabi sortint beneficiat d'aquestes iniciatives siguin les grans distribuïdores, un fet que atribueix, en part, a les recompenses que poden aconseguir en bescanviar-los allà.

En una línia similar i preguntada per Cugat Mèdia, la presidenta de Coordinadora d'Afes, Carme Roca, els ha titllat de "nyap" i ha criticat que no sigui una inversió que es faci directament als centres. Afirmant que les famílies ja paguen unes quotes pel material afirma que els vals haurien d'haver servit per reduir-les.

Més enllà de les llibreries, les famílies també tenen l'opció de cedir a l'escola els diners dels vals. Sent així el mateix centre l'encarregat de proporcionar els llibres. Una opció minoritària segons ha explicat la consellera d'Educació, Esther Niubó en una roda de premsa aquest divendres, ja que només 2 de cada 10 xecs escolars utilitzats s'han cedit als centres. En aquest sentit, la mare de família, Mireia Puente, valora positivament el funcionament del sistema i el procés per adquirir els vals.

De moment, segons explicat Niubó s'han utilitzat 3 de cada 4 vals disponibles, tot i això, el termini per a fer-ne ús acaba el 15 de novembre.

CONSULTA COM FUNCIONEN ELS VALS ESCOLARS AQUEST 2024






DECLARACIONS

Pati de llibres

Per incentivar que les famílies tornin a comprer els llibres o a les llibreries i no a les AFA's o a les escoles i es saltin el pas del mediador que són els llibreters. Això ha sigut un fracàs, ara els vals ja els poden bescanviar les AFA's, les escoles, primera cagada. I segona que s'ho emporten els grans, el senyor Abacus regala unes bambes si et gastes els vals i 100€ i jo com a molt puc regalar una bossa de paper.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carme Roca

Els vals escolars són un nyap perquè aquí hi ha una inversió per part del departament que hauria d'anar directament al centre. Les famílies estem pagant unes quotes de materials... Aquests vals haurien d'haver servit justament per reduir aquestes quotes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Puente

Els podiem comprar a l'Abacus o qualsevol altre llibreria i els altres ens els donaven a l'escola. El que vam fer, que és una de les opcions dels vals escolars, és cedir els seixanta euros a l'escola i aleshores com que els llibres que ens donaran la setmana que ve a l'escola ens els carregaran al rebut del mes d'octubre, amb els seixanta euros del val escolar ens restaran diners.

Your browser doesn’t support HTML5 audio