El problema amb les places a l'FP: molta més demanda que oferta i un retard en les inscripcions

Els últims anys hi ha hagut un augment considerable de l'interès per la formació professional amb afectació també a l'institut FP de Sant Cugat

Imatge d'arxiu de l'Institut FP de Sant Cugat / Foto: Institut FP

Societat

Publicat el 10/setembre per Martí González

Obtenir una plaça a la primera al grau de Formació Professional (FP) que es vol estudiar és cada vegada més difícil. La xifra d'estudiants que al setembre encara no tenen plaça, tot i haver marcat fins a 10 opcions, puja fins als 31.400 alumnes arreu de Catalunya. És una situació que afecta també de manera directa l'Institut FP de Sant Cugat, amb algunes especialitats amb el triple de demanda sobre l'oferta de places que tenen. Aquelles persones que encara no hagin aconseguit plaça poden aspirar a les vacants en una convocatòria extraordinària a partir d'aquest dijous, 12 de setembre, just quan comença el curs. D'altra banda, com a novetat, l'Institut FP estrena un cicle formatiu de grau superior en higiene bucodental. En canvi, deixarà d'oferir el cicle de Promoció de la Igualtat de Gènere.

Tal com ha explicat a Cugat Mèdia el director del centre, Miquel Urrutia, el procés d'inscripció ha canviat aquest any, de manera que al juliol només es van poder matricular aquells qui van obtenir plaça en la seva primera opció. La resta ha de presentar-se a la convocatòria del 12 de setembre i, per tant, no podrà incorporar-se al curs fins a finals de mes.

Posar el màxim d'opcions

Aquest endarreriment del procés fa que moltes persones encara no sàpiguen a hores d'ara si podran estudiar el que volen. Urrutia recomana que es marquin el màxim d'opcions, encara que no siguin a la població de primera preferència. En qualsevol cas, i tot i l'augment de l'oferta en els últims cursos, hi ha moltes especialitats que encara tripliquen el nombre de sol·licituds respecte a les places que hi ha. És el cas, per exemple, de Màrqueting i Publicitat, Educació Infantil i Administració i Finances, amb un centenar de sol·licituds per 30 places a cadascun. També hi ha especialitats com Cures Auxiliars d'Infermeria, Cuina i Activitats Comercials, amb al voltant del doble de demanda respecte a l'oferta. En canvi, n'hi ha alguna a la qual encara queden places, com Sistemes de Telecomunicacions.

Des de l'Institut FP recorden que també hi ha la possibilitat, si no s'aconsegueix plaça, de fer un altre tipus d'estudis, els anomentats Certificats de Professionalitat, que també s'ofereixen a Sant Cugat en algunes especialitats i permeten, en molts casos, convalidar cursos en estudis d'FP.


DECLARACIONS

Miquel Urrutia

Hi ha un percentatge important de persones que es van preinscriure i no han obtingut plaça perquè no teníem tantes places com sol·licituds. El curs comença el 12 de setembre però aquells que obtingut una plaça en aquesta convocatòria extraordinària no podran incorporar-se fins al dia 26.

Your browser doesn’t support HTML5 audio