950 euros al mes, el preu de l'habitació de lloguer més cara de Sant Cugat

El cridaner anunci que avisa com pot evolucionar el mercat del lloguer d'habitacions al municipi

Imatge de l'anunci del lloguer d'una habitació / Foto: Idealista

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Anna González

A Sant Cugat es pot trobar un anunci de lloguer al centre de la ciutat, a prop de l'estació i en un immoble noucentista de més de 200 metres quadrats i cinc habitacions per 950 euros al mes. L'únic problema és que es tracta del preu d'una única habitació d'un habitatge per compartir. És un cas excepcional, però cridaner. Al contrari de què passa amb el preu del lloguer i de venda, on Sant Cugat se situa com una de les ciutats més cares, no té el preu mitjà per llogar una habitació entre els més alts, i està per sota la mitjana catalana de 611 euros. Això sí, l'oferta oficial també és escassa.

Als portals immobiliaris, els anuncis de lloguer d'habitacions o d'habitatges per compartir a Sant Cugat no abunden. A Idealista n'hi apareixen una quarantena, mentre que a Fotocasa en són una vintena.

Dades catalanes

Tot i així, es tracta d'un mercat a l'alça. El preu de lloguer d'una habitació a Catalunya ha pujat un 97% des del 2015 i s'ha situat en els 611 euros, segons un estudi de Fotocasa amb dades corresponents al primer semestre. Si s'analitza el darrer any, el preu mitjà per habitació es va incrementar un 8% en comparació al 2023, quan va ser de 565 euros. Catalunya és la comunitat amb un preu per habitació més car, seguit de les Illes Balears (576 euros al mes), el País Basc (543 euros) i Navarra (512 euros). De fet, són els cinc territoris a l'Estat que superaven els 500 euros a l'agost d'aquest any. Per contra, els preus més baixos corresponien a Extremadura i Castella-La Manxa, amb 239 i 269 euros, respectivament.

Segons un estudi de Fotocasa per ciutats catalanes, els preus més elevats per habitació són a Barcelona, amb 638 euros; seguit de l'Hospitalet de Llobregat i Cerdanyola del Vallès, amb 533 i 504 euros, respectivament. Sant Cugat no apareix en aquest estudi.

Es tracta de dades similars a les que apunta també de manera genèrica el portal Idealista, que assegura que l'oferta de pisos compartits creix; així com la demanda. El web també situa Barcelona com la ciutat amb els lloguers més cars amb 565 euros mensuals de mitjana, seguit de Palma i Madrid (500 euros).

El cas de Sant Cugat

A Sant Cugat, els preus per habitació oscil·len entre els 320 euros la més barata i els 950 euros la més cara. Es tracta d'una habitació moblada en un pis equipat de 200 metres quadrats, cinc habitacions i dos banys.

Segons l'oferta, que s'anuncia com a 'coliving', busquen una persona entre 23 i 55 anys, que estigui a l'immoble com a mínim tres mesos. També informa que compartirà espai en un ambient tranquil, sense el propietari i on els companys estudien o treballen i estan també en la mateixa franja d'edat.

Ni el preu ni tipus d'immoble és l'habitual, ja que el preu mitjà a Sant Cugat per una habitació segons càlculs fets per Cugat Mèdia amb els anuncis publicats a dos portals, se situa entre els 400 (Fotocasa) i els 550 euros (idealista), però per sota de la mitjana catalana (611 euros).

El preu mitjà de lloguer d'un immoble a Sant Cugat és de 1.419 euros al mes, segons dades de l'Incasòl del primer trimestre de 2024.