Mosquit tigre: 20 anys d'una convivència empipadora
La ciutat va tenir la primera detecció d'aquesta espècie invasora a Catalunya el 4 d'agost de 2004
Imatge d'un mosquit tigre sobre la pell d'una persona / Foto: ACN (Wikimedia)
SocietatPublicat el 2/agost per Mar Castro
El primer mosquit tigre a Catalunya es va trobar el 4 d'agost del 2004, ara fa 20 anys, a Sant Cugat, al barri de Sant Domènech. L'insecte s'havia estès a poc a poc per Europa i era qüestió de temps que arribés a la ciutat. Una visita dels tècnics municipals a partir de la queixa d'uns veïns que alertaven d'un gran nombre de picades al jardí i les proves posteriors van servir per confirmar que el mosquit tigre, una espècie d'origen asiàtic amb una particular afició a reproduir-se en entorns urbans, ja era entre nosaltres.
El viatge del mosquit
La detecció de fa 20 anys, encapçalada per la llavors tècnica de l'Ajuntament Raquel González, va ser només la confirmació d'una sospita, ja que tot apuntava que l'insecte, que ja estava implantat a altres punts d'Europa, arribaria tard o d'hora. Un pneumàtic o una altra mercaderia amb aigua estancada podria haver servit per transportar-ne alguns exemplars, que de seguida van arrelar a la ciutat i, de retruc, al país. Un primer mosquit que els tècnics, asseguren, va venir d'Itàlia, tot i que el seu origen se situa en el sud-est asiàtic.Un investigador del CREAF passant un aspirador pels seients d'un cotxe a la recerca de mosquits tigre / Foto: ACN (Mar Martí)
Una erradicació impossible
20 anys després aquesta espècie invasora segueix entre nosaltres, s'ha estès per tot l'estat i tot i que s'han fet esforços per minimitzar l'impacte, la realitat és que la seva eradicació és impossible i resulta molt empipadora per la quantitat de cops que pot picar en un sol dia, com apunta Pol Manjón, tècnic de la secció de Protecció de la Salut Pública, Gestió i Benestar Animal de l'Ajuntament de Sant Cugat."Al principi, el que es feia era la fumigació perquè abans les plagues es tractaven de forma contundent. Ara mateix els tractaments que més s'utilitzen són uns controls amb bacteris biològics", explica Manjón preguntat per l'evolució dels tractaments contra el mosquit. I és que tot i que només la femella és la que pica, la seva activitat diürna és molt activa.
Larves de mosquits al laboratori del servei de controls de mosquits del Baix Llobregat / Foto: ACN (Bertran Cazorla)
DECLARACIONS
Pol Manjón
Des de llavors, en principi, el que es feia era la fomigació perquè abans les plagues es tractaven "a lo bèstia". Ara mateix els tractaments que més s'utilitzen són uns controls amb bacteris biològics.
Your browser doesn’t support HTML5 audio