V. AMP

✕

José Fernando Mota (historiador): 'El llibre explica com es forma el tòpic del Barça catalanista i l'Espanyol espanyolista'

L'autor d''Els ultres de la Penya Ibèrica' parla del seu últim treball i de la seva trajectòria personal i professional al programa 'Connectats'


  • Comparteix:

José Fernando Mota ha parlat del seu últim llibre a Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

José Fernando Mota ha parlat del seu últim llibre a Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

'Els ultres de la Peña Ibèrica' (Manifest Llibres), la primera penya del Reial Club Esportiu Espanyol, és l'últim llibre de l'historiador santcugatenc José Fernando Mota. L'autor recull en aquest llibre l'origen el 1925 d'aquesta penya que es definia pel seu espanyolisme i anticatalanisme alhora. Mota ha explicat en una entrevista al programa 'Connectats' que molts dels comportaments d'aquells grups es reprodueixen actualment en els grups més radicals que trobem als estadis de futbol.

ESCOLTA-HO

Aquest últim treball, que no abandona evidentment l'interès per la història se centra en una penya futbolística, la primera penya del Real Club Esportiu Espanyol. Què et porta a parlar d'això?
El llibre anterior que havia fet, que era sobre la història de l'extrema dreta a la Barcelona de la República, '¡Viva Catalunya espanyola!', que era una proclama de molts grups de l'extrema dreta, parlava que molta gent que també havia estat membre d'aquesta Penya Ibèrica. Amb aquest llibre he topat el futbol i m'he adonat que és una cosa brutal.

Parla'ns del naixement d'aquesta penya i de què la definia.
La definia l'espanyolisme, l'ultraespanyolisme i l'anticatalanisme. És una penya que neix l'any 1925 i ja comparteix semblances amb el que són les penyes de hooligans i ultres que van als estadis avui dia: tenien una actitud agressiva, es barallaven amb l'equip contrari i utilitzaven l'esport per fer política. Són un grup que venia del carlisme més dissident i la dictadura de Primo de Rivera els afavoria, però ells volien anar més enllà, per això utilitzen el Reial Club Deportiu Espanyol. El llibre explica una mica com es forma el tòpic del Barça catalanista, l'Espanyol espanyolista, per què neix aquesta rivalitat i per què es consolida, sobretot a partir de 1918.

S'ha d'entendre que la política neix fora del que és l'esport, o de la pràctica del futbol, i es trasllada als estadis?
La política i l'esport sempre han estat lligats, tot i que sempre es diu el contrari. Fins i tot ells ho deien, però es referien al fet que els catalanistes no fessin política amb el Barça. En canvi, ells en feien amb l'Espanyol. En el moment en què el futbol es converteix en un esport de masses a partir de 1920, quan la selecció espanyola guanya la medalla de plata als Jocs Olímpics d'Anvers. Llavors, en el moment en què això és un fenomen de masses, evidentment hi ha un contingut polític i s'aprofita per defensar les seves idees amb comportament que han arribat avui dia.

Què és el que ens ha quedat actualment dels comportaments que tenien aquestes penyes en el seu origen?
Aquest grup, durant la Segona República, ho va passar malament, perquè van veure que la defensa d'una Espanya unitària quedava desmuntada amb la Generalitat i l'autonomia de Catalunya. La separació església-estat suposa per a molts grups d'extrema dreta un cop molt dur, però després arriba el franquisme i veuen representat la cosa per la qual havien lluitat. Els que van sobreviure a la Guerra Civil van veure triomfar les seves idees. Les penyes actuals neixen als setanta a Anglaterra, i als vuitanta, aquí i malgrat que reprodueixin models com el de la Penya Ibèrica, no els prenien com a model, però és curiós que s'hi assemblin tant.

A tu t'agrada el futbol?
M'agrada, però actualment s'ha convertit en un negoci absolut i m'hi he desenganxat molt. M'agrada l'entorn del futbol, prefereixo anar als bars o als voltants del camp abans del partit, que en el partit en si.

*La transcripció és un extracte de l'entrevista íntegra, que es va publicar el 5 de juliol.





DECLARACIONS

José Fernando Mota

És una penya que va néixer l'any 1925 i vaig trobar moltes semblances amb les penyes dels hooligans i dels ultres a molts dels estadis d'avui. Tenien una actitud agressiva, es barallaven amb els contraris i utilitzaven l'esport per fer política i defensar les seves idees d'extrema dreta.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat