Si marxes de vacances, així pots protegir casa teva dels lladres

Els Mossos d'Esquadra recorden a Cugat Mèdia les recomanacions més importants per protegir els domicilis

Societat

Publicat el 23/juliol per Anna González

Els robatoris amb força a l'interior de domicilis són l'espasa de Dàmocles de la seguretat de Sant Cugat. Tot i que no són el fet delictiu més nombrós, el municipi és especialment atractiu per la tipologia d'habitatges, la bona connexió de la ciutat, la seva distribució i el nivell de renda. Així i tot, hi ha fórmules per evitar un robatori a casa en qualsevol moment de l'any, però especialment durant les vacances d'estiu, durant les quals molts habitatges queden buits. Els Mossos d'Esquadra donen a conèixer a Cugat Mèdia alguns consells, com buidar les bústies periòdicament, reforçar els panys i no deixar eines als baixos i jardins.

Durant el 2023, es van presentar a Sant Cugat 289 denúncies per robatoris amb força a domicilis, sobre un parc immobiliari d'uns 33.000 habitatges amb què compta el municipi. El nucli és el que registra més fets -també és la zona on hi ha més habitatges-, seguit de Mira-sol, Valldoreix, la Floresta i les Planes.

Amb tot, els Mossos d'Esquadra volen reduir aquestes xifres i, per això, recorden alguns dels consells per evitar robatoris a l'interior del domicili. "El primer que busquen és la facilitat", apunta l'agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat, Paco Bustos, qui insisteix en el fet que la millor prevenció és posar-ho difícil als lladres.

Com? A banda dels sistemes d'alarma, aquestes són algunes de les recomanacions que ofereixen des del cos de seguretat.

Consells per evitar robatoris

  • Instal·lar un pany que sigui de seguretat
  • Reforçar les finestres, especialment si són corredisses, amb la instal·lació d'un passador, per exemple
  • En el cas de baixos i jardins, evitar deixar eines i mobiliari que pugui servir per enfilar-se
  • Dins l'habitatge, guardar els objectes de valor a llocs poc habituals, especialment joies, diners i petits aparells electrònics, que són els que acostumen a sostreure.
  • Buidar la bústia periòdicament per no evidenciar que no hi ha ningú a l'habitatge
  • No publicar a xarxes socials informació que mostri que no estem a l'immoble


  • En cas de robatori, cal trucar al 112 / Foto: Cugat Mèdia

    A banda de la prevenció, també cal estar atent a altres elements que poden alertar. Bustos posa l'accent en els marcadors de pisos i cases. Els lladres poden deixar entre el marc de la porta i la mateixa porta un tros petit de plàstic o de cartó que els serveix per saber si algú ha entrat i, per tant, si l'habitatge està buit.

    Des dels Mossos d'Esquadra demanen que davant de qualsevol sospita, cal trucar al 112, tant si han robat com si hem alertat alguna persona o element que ens fa dubtar.




    DECLARACIONS

    Paco Bustos

    El pany ha de ser de seguretat i a les finestres corredisses també han de tenir instal·lada alguna mesura de seguretat. Als baixos, cal treure els elements que es poden fer servir per escalar. Cal evitar donar informació de l'absència.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio