Giacomo Donadio (Carovane Migranti): 'El relat de l'espai Schengen topa amb la realitat'

L'investigador de la Universitat del País Basc i membre de Carovane Migranti ha ofert una de les xerrades del Curs d'Estiu de la Unipau

Giacomo Donadio, aquest dissabte al Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 17:12 per Sergio Morales

La teoria sobre l'espai Schengen diu que hi ha una lliure circulació entre prop d'una trentena de països europeus. L'investigador de la Universitat del País Basc Giacomo Donadio, però, assegura que aquest és 'un relat que topa amb la realitat'. Una afirmació que ha desenvolupat aquest dissabte en una xerrada del 39è Curs d'Estiu de la Unipau, on ha posat de manifest com els passos fronterers actuen de manera desigual segons qui hi passi. El també membre de Carovane Migranti ha posat d'exemple l'estat francès, que reforça les fronteres amb Itàlia i Espanya quan es produeixen entrades de migrants en aquests països. 'Això evidencia la polarització entre el nord i el sud d'Europa', ha lamentat.

Donadio ha centrat l'atenció en els passos fronterers entre Irun i Hendaia i entre la Jonquera i el Pertús (entre França i l'Estat espanyol), i entre Menton i Ventimiglia i entre Briançon, Bardonecchia i Claviere (entre França i Itàlia, als Alps). Per a l'investigador, aquestes són fronteres semblants, tant per les característiques orogràfiques com pel fet que són "portes d'accés a Europa". En aquests espais, ha relatat, s'hi fa una gestió asimètrica de les persones que hi passen, on "amb l'excusa de la seguretat per terrorisme" es vulnera la lliure circulació. Donadio observa que, "si fos per seguretat, aquests controls s'haurien de fer arreu", també als passos fronterers del nord d'Europa. "És una circulació lliure condicionada", ha criticat.

Ara bé, extremar aquestes limitacions en els passos fronterers no eviten el trànsit de les persones migrants, que es veuen obligats a buscar "accessos alternatius i molt més perillosos". "La gent seguirà passant, però pagant un preu molt alt", ha advertit el membre de Carovane Migranti. En aquest sentit, ha subratllat que en territori europeu es produeixen morts, bé sigui per les condicions extremes que les persones en trànsit es troben en espais de muntanya, o fins i tot electrocutades en pujar a sobre d'un tren.

Donadio també ha qüestionat accions impulsades des de l'Estat espanyol, que el 2018 posava a disposició dels migrants mitjans de transport per arribar al nord de la península. La dita "a enemic que fuig, pont de plata" li ha servit per qualificar aquest comportament.

CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA DEL 39è CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU