Immobiliàries i Sindicat de Llogateres coincideixen: els preus del lloguer es resisteixen a baixar malgrat la nova llei

Tot i la nova normativa estatal, l'oferta d'habitatge de lloguer està minvant


  • Comparteix:

Taulell d'anuncis d'una immobiliària / Foto: Cugat Mèdia

Taulell d'anuncis d'una immobiliària / Foto: Cugat Mèdia

L'índex de referència per al lloguer d'habitatges va entrar en vigor fa quatre mesos, però no ha propiciat una reducció dels preus a Sant Cugat. Ho apunten immobiliàries la ciutat consultades per Cugat Mèdia i el Sindicat de Llogateres, que adverteixen que la norma ha limitat encara més l'oferta. Tot plegat es queda sense posar remei a una de les principals preocupacions al municipi, el segon de Catalunya amb el preu del lloguer més car.

La comercial de la immobiliària Feliu Franquesa, Cesca Dios, alerta que abans "no hi havia oferta de lloguer i ara n'hi ha menys". En el mateix sentit s'expressa el director general de Finques Amat, Guifré Homedes, que apunta que "no és una cosa estrictament associada a la llei, sinó a tots els canvis de lleis dels últims anys". Així, detalla que, si fins al 2021 posaven cada mes uns 14 habitatges al mercat que quedaven buits, ara hi ha mesos en què no en tenen cap.

Aquest augment del preu està provocant que força santcugatencs hagin de marxar de la ciutat per trobar un habitatge assequible, tal com recriminen des del Sindicat de Llogateres. De fet, la responsable jurídica de la immobiliària Cano i Pujol, Eva Pujol, posa en relleu que aquest mercat tensionat arriba més enllà de Sant Cugat: les ciutats properes també estan experimentant un increment dels preus.

Una llei polèmica

La llei aprovada pel govern estatal establia uns índexs per marcar un topall en el lloguer dels habitatges, però alhora hi havia molts pisos que no entraven a la legislació. És el cas, per exemple, de pisos d'obra nova o d'aquells que hagin estat llogats en els darrers cinc anys. Així, Homedes considera que "la llei és una bona llei perquè saps que no t'apujaran el preu, però és una molt mala llei per a qui vol accedir-hi". En una línia semblant es mostra Pujol, que sosté que "els preus de l'índex de lloguer han baixat molt, però el problema és que pisos de lloguer barats no n'han sortit".

Des del Sindicat de Llogateres tampoc es mostren satisfets amb la llei. "Els preus s'han congelat, però és que ja estaven pels núvols", adverteix el membre del col·lectiu Francesc Dalmau. Així, lamenta que la llei "no ha servit ni per abaixar els preus ni per facilitar l'habitatge als ciutadans".

Homedes també manifesta que el canvi en les lleis posa pals a les rodes. "L'estabilitat jurídica brilla per la seva absència des de fa ja cinc anys o sis", relata. Sobre l'actual legislació, diu que les complicacions no venen pels topalls sinó "per tot el que hi ha al darrere", on inclou la definició de gran tenidor, el lloguer social obligatori, els desnonaments o les ocupacions.

Un mercat que prioritza la venda

Des de les immobiliàries expliquen que aquesta nova regulació està empenyent molts propietaris a posar els pisos a la venda. "Veuen que la renda a ingressar en el lloguer és molt més inferior del que estaven ingressant", exposa Dios, de Feliu Franquesa. Pujol, de Cano i Pujol, també afirma que "si no intervens amb la venda i només ho fas amb el lloguer, el propietari voldrà treure el millor rendiment possible del seu patrimoni".

Per la seva banda, Homedes, de Finques Amat, també diu que els propietaris de vegades van directament a la venda per evitar-se "problemes". Tot i això, detalla que, "a la gran majoria no els hi ha passat res", però al final "la seva reflexió és la de no tenir problemes i posar-lo a la venda". Alhora, manifesta que el fet que la demanda és molt alta, sovint acaben escollint vendre'l a aquells que tenen més capacitat econòmica. En aquest sentit, Pujol també assegura que actualment el 70% dels pisos de la ciutat s'estan venen a estrangers que tenen un nivell adquisitiu molt més alt que l'habitual a Sant Cugat.

Contractes temporals i entre particulars que s'escapen de la legislació

Una de les especificacions de la llei és que els contractes temporals no entren dins la legislació. "Com que és una temporalitat molt subjectiva de calcular i d'establir, un propietari i un arrendatari poden arribar a un acord esquivant la llei", adverteix Pujol.

Un altre dels aspectes que assenyala Pujol són els contractes entre particulars. "Aquí se't pot escapar totalment si s'acull a la normativa legal, si s'estan aplicant els índexs, si la persona a qui llogues és un gran tenidor o no ho és...", avisa. D'aquesta manera, creu que assegurar que els índexs s'estiguin complint el 100% en tots els pisos que es lloguen a Sant Cugat és una "utopia".

Petició a ajudes administratives

Sobre les possibles solucions, reclamen més implicació a les administracions. "Traslladar al propietari la càrrega de ser al servei públic d'abaixar el preu del lloguer ja s'ha vist que no funciona", manifesta Pujol. Així, assegura que "l'administració s'hauria de posar les piles en intervenir amb el lloguer públic". Dios també creu que "tant el govern estatal com la Generalitat haurien d'ajudar el propietari a tenir una subvenció per posar l'habitatge a lloguer i als llogaters".

Per la seva banda, Homedes puntualitza que cal és recuperar la confiança entre el sector privat i el sector públic. "Si no, no generarem oferta, sobretot social i assequible, de forma important els pròxims anys", explica.






Guifre Homedes

La tendència a baixar de l'oferta no és una cosa d'ara, és una cosa que ja arrosseguem de fa dos o tres anys. El que passa és que ara estem arribant pràcticament a zero. Ara el mercat gairebé està col·lapsant, perquè la demanda no para de créixer i l'oferta està tendint a zero.

Eva Pujol

La gent està començant a posar pisos al mercat de lloguer temporal. Aquesta temporalitat, com que és molt subjectiva de calcular, si un propietari i un arrendatari estan d'acord en firmar un contracte de la temporalitat, tot i que aquesta temporalitat sigui o no més discutible. Estan sortint ja al mercat de Sant Cugat, que no s'havia vist mai fins ara, contractes temporals.

Francesc Dalmau

Els preus s'han congelat, però és que ja estaven pels núvols. Ja era difícil apujar més els preus. Al desembre vam arribar a quasi 1.500 euros de mitjana a Sant Cugat. Les últimes dades són d'una mitjana de 1.300 euros, que són dels més alts de la història. És una mostra que la llei no ha servit per abaixar els preus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.