Iván Navarro (UAB): 'Les crisis més desateses del món es troben al continent africà'

El segon dia de xerrades del curs unipau s'ha centrat en els conflictes armats africans i les rutes migratòries

El segon dia de xerrades del curs Unipau ha posat la mirada en els conflictes armats africans. / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat ahir per Aina Ruiz

Els conflictes 'desatesos', aquells que no tenen suport econòmic, pateixen una manca d'atenció per part dels mitjans de comunicació falta d'iniciatives polítiques i diplomàtiques internacionals per resoldre'ls. És una de les idees que ha expressat aquest divendres en el marc del Curs d'Estiu de la Unipau l'investigador a l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Grup d'Estudis Africans de la UAM Iván Navarro. Assenyala que la majoria d'aquests casos es troben a l'Àfrica; de fet, els conflictes armats i les rutes migratòries al continent han centrat la segona jornada del curs.

Navarro, tot recordant el lema del 2014 de "Volem acollir", ha retret la "necropolítica" d'Europa, ja que, en aquell moment, es va negar a activar la directiva de protecció que sí que va activar amb la guerra d'Ucraïna.

Segons l'informe 'Alerta!' de l'Escola de Cultura de Pau, el 2023 hi havia 36 conflictes armats arreu del món, 18 dels quals s'ubicaven a Àfrica. En aquest sentit, Navarro ha destacat tres claus per les quals això succeeix. En primer lloc, per la permissibilitat de les fronteres, les quals són molt difícils de controlar completament. En segon lloc, pel mal veïnatge entre països, els quals tendeixen a donar suport a les rebel·lions internes del país contrari que acabaven culminant amb cops d'estat. I, finalment, per la multiplicitat dels actors, com és la presència internacional, la qual, ha assegurat, s'ha demostrat que intensifica la violència cap a civils.

Aquest dissabte finalitzarà aquest primer bloc i començaran el segon i el tercer sota els lemes, 'Fronteres' i 'Nord global' respectivament i que s'allargaran fins al dia 10 de juliol.

CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA DE LA UNIPAU


DECLARACIONS

Iván Navarro

Totes les crisis, desateses en l'àmbit global, totes les crisis excepte Hondures, en el continent africà. I tornem a la necropolítica, no sé si us enrecorda-veu el 2014 quan molta gent sol·licitava "volem acollir", podem obrir les fornteres, ho podem fer. La Unió Europea deia que era impossible activar la directiva de protecció oficial, fins que va arribar Ucraïna, aleshores sí que es va poder.

Your browser doesn’t support HTML5 audio