El sol, l'energia santcugatenca

Sant Cugat compta amb 2.904 instal·lacions fotovoltaiques, la majoria en cases unifamiliars, i amb el repte d'augmentar-les a les plurifamiliars


  • Comparteix:

Si l'energia verda i renovable és el futur, Sant Cugat ha agafat la davantera, si més no pel que fa a plaques fotovoltaiques. Actualment, compta amb 2.904 instal·lacions, i és el municipi amb més instal·lacions d'aquest tipus a Catalunya, incloent Barcelona capital. Una xifra que, com arreu, ha anat augmentant progressivament des del 2019, quan es van començar a aplicar bonificacions, sobretot a l'IBI. Tanmateix, la majoria es troben instal·lades en cases unifamiliars i tot just s'ha començat a apostar també pels edificis plurifamiliars. Una aposta, però que no acaba de triomfar igual, en part, per la lentitud dels tràmits i per la manca de coneixement al respecte. És per això que des de l'Ajuntament, s'ha optat per aprovar una ordenança que redueix la bonificació de l'IBI de les cases unifamiliars al 40% durant cinc anys i augmenta la dels habitatges plurifamiliars al 60% si es posen plaques d'autoconsum per aprofitar l'energia del sol.

Així, la xifra de plaques solars instal·lades a Sant Cugat s'ha multiplicat gairebé per set en els últims quatre anys, segons les dades de l'Observatori de l'Autoconsum a Catalunya.



En el marc del projecte 'La Teulada' de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Sant Cugat compta des de l'any passat amb l'Oficina de Transició Energètica (OTE), un servei d'assessorament a empreses i ciutadans sobre la implementació de sistemes d'energia sostenible, principalment les instal·lacions d'autoconsum solar. En aquest sentit, el tècnic de l'OTE (La Teulada), Miquel Martínez, posa de manifest que la principal preocupació dels ciutadans és el cost econòmic que comporta. Així, una instal·lació individual té un cost d'entre 5.000 i 8.000 euros, en funció de la mida i la potència.

Autoconsum

Considerades peces fonamentals del model energètic de futur, permeten, a qui les tingui, generar, gestionar i consumir la seva pròpia energia. Així, a Sant Cugat es va generar el passat 2023 una potència de 17,35 megawatts, segons l'Observatori de l'autoconsum de Catalunya.

Els edificis, l'assignatura pendent

Tanmateix, el deure pendent de Sant Cugat es troba en els habitatges plurifamiliars. Actualment, són una minoria els que compten amb aquest sistema. La comunitat de veïns on viu l'Abel Bruch va prendre la decisió d'instal·lar plaques fotovoltaiques a la seva comunitat el 2021. Una decisió per la qual que no va caldre el consens de tots els veïns, a diferència de fa uns anys. El procés per als veïns de l'edifici de l'Abel Bruch ha sigut molt llarg i feixuc, ja que han hagut d'esperar fins al mes de maig d'aquest 2024 per veure reflectit a la factura de la llum el resultat de la inversió. En el seu cas, es van decantar per cobrir el 100% de la coberta. Amb aquesta energia, abracen les zones comunitàries i el 30% del consum energètic de cada veí d'un edifici amb cinc plantes.

Comunitats energètiques

Més enllà del consum propi que se'n deriva d'aquesta instal·lació, sorgeix també el concepte de comunitats energètiques. Com una forma més d'organització ciutadana, es produeix i gestiona l'energia amb l'objectiu de beneficiar-se'n col·lectivament. Així, serveixen tant per prestar serveis de recàrrega a vehicles elèctrics com per emmagatzemar energia d'origen renovable entre d'altres. De fet, el projecte 'La Teulada' de l'AMB neix com una prova pilot per crear comunitats energètiques locals.

Bonificacions a l'IBI

Amb l'anunci de l'aplicació de bonificacions del 50% durant cinc anys de l'Impost de Béns Immobles (IBI) el 2019, van augmentar les peticions, i aquells que ja s'havien fet la instal·lació, van acudir a reclamar-la. No va ser, però fins al juliol del 2021 que l'Ajuntament va començar a tramitar les més de 400 sol·licituds que tenia acumulades arran de la discrepància amb la Diputació de Barcelona sobre com s'havia d'aplicar.

Actualment, en el cas dels habitatges, Sant Cugat bonifica aquells que voluntàriament instal·len aquest sistema sense estar obligats per la normativa d'edificació o les ordenances municipals, però n'ha canviat els percentatges per afavorir-ne la instal·lació en comunitats de veïns. Les unifamiliars gaudeixen ara d'una bonificació que no podrà superar el 40% del cost, mentre que en el cas dels habitatges plurifamiliars pot arribar a ser del 60% i allargant-se fins a un màxim de set anys.

Des de principi d'any, s'han fet 129 instal·lacions de plaques fotovoltaiques. L'objectiu de l'Ajuntament segons explica el regidor d'Innovació i Energia, Albert Salarich, és "expandir l'energia solar a tots els edificis municipals". Un objectiu que va en la mateixa línia que els de la Unió Europea, que el passat mes de febrer va acordar convertir-se en climàticament neutra com a tard el 2050.






Albert Salarich

El que volem ara es incidir en altres tipus d'habitatge que cal incentivar que puguin accedir a l'energia solar, com pot ser el plurifamiliar que és on hem posat el focus el nou govern.

Abel Bruch

El maig del 2021 comencem a moure temes amb l'instal·ladora. Ho movem a l'inici del 2022 que és quan es vota. Això se'n va cap al juny, juliol. Ho acaben instal·lant a l'octubre, novembre del 2022. Al desembre ja estava la instal·lació feta. Fins a l'octubre del 2023 no teniem els primers okays i fins al març abril d'aquest any, del 2024 no tenim les primeres repercussions.

Miquel Martínez

Sobretot quina és la preocupació alhora de tirar endavant una instal·lació d'aquest tipus, l'econòmic. Si hi ha bonificacions, quina amortitzacion tindran... Aquest podríem dir que és el gran gruix de les consultes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.