'Fronteres, el recorregut de la violència', eix central del 39è curs d'estiu de la Unipau que s'inicia aquest dijous

L'entitat celebra enguany el 40è aniversari i ho celebrarà el dissabte amb una festa a la plaça d'en Coll

La directora de la Unipau, Arés Perceval / Foto: Unipau

Societat

Publicat avui, a les 13:29 per Mar Castro

La 39a edició del curs d'estiu de la Unipau s'inicia aquest dijous i s'allargarà fins al dimecres 10 de juliol sota el títol 'Fronteres, el recorregut de la violència'. L'entitat dedica aquesta nova edició a totes les violències que les persones migrades es troben durant el seu recorregut i ho fa organitzant una vintena de xerrades i tallers a La Unió amb diferents periodistes, acadèmics i politòlegs que plantejaran reptes i qüestions a debat sobre aquest tema. Aquesta edició és especial perquè coincideix, a més, amb el 40è aniversari de l'entitat que van fundar el 1984 Arcadi Oliveres, Adolfo Pérez Esquivel i Frederic Roda. Per aquest motiu aquest dissabte han organitzat, també, una festa a la plaça d'en Coll, i el dijous 11 de juliol participaran en les Lectures a la fresca llegint un text escrit, precisament, per Frederic Roda, de qui, a més, enguany es commemora el centenari del seu naixement. La directora de la Unipau, Arés Perceval, ha participat aquesta setmana al programa 'Entitats' de Cugat Mèdia.

Escolta-ho


CONSULTA EL PROGRAMA DEL 39è CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU (4-10 JULIOL)

El curs d'enguany està dividit en tres blocs. En el primer es parlarà del nou colonialisme i les rutes migratòries al sud global; en el segon d'intel·ligència artificial i dades biomètriques per controlar la migració quan arriben a les fronteres; i en el tercer bloc, un cop són aquí, els problemes que tenen amb l'estrangerització infinita i els problemes per regularitzar-se. "Creiem que amb els discursos i les narratives que estan augmentant ara mateix, tant a Espanya com a la resta d'Europa, era molt important explicar quines són les violències que pateixen aquestes persones en el seu recorregut", explica Perceval durant l'entrevista.

La festa dels 40 anys

Per celebrar els 40 anys de la Unipau, l'entitat ha organitzat una festa el dissabte 6 de juliol al vespre-nit a la plaça d'en Coll. A les 19.30 h començarà amb la pregària de guerra dels Amics de Pedra i Sang. Hi haurà un concert amb la col·laboració de Sotasons, i per sopar es farà el tradicional Cuscús Solidari que organitzaran les SCAPS, ja que aquest any aquesta activitat ha caigut del programa de la Festa Major.

CURS D'ESTIU 2024 (LA UNIÓ)

Dijous 4 de juliol

  • 18.30 h Ponència inaugural a càrrec de Florencia Brizuela, doctora en Dret i Ciències Polítiques, investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona i advocada de la Red Jurídica Antirracista de T.I.C.T.A.C.

  • BLOC 1: SUD GLOBAL

    Divendres, 5 de juliol

  • 10 h. Com Europa fomenta inconscientment la migració irregular? Dagauh Komenan, doctor en Història contemporània, especialista en relacions internacionals.
  • 12h. Neocolonialisme, extractivisme i defensa dels territoris (a Àfrica). Coro J-A Juanena, doctora. Prof. Universidad Rey Juan Carlos, Membre del Grupos de Estudios Africanos GEA-UAM i Coord. Kolonialismo Osteko Ikasketa Zentroa, KOIZ. Centro de Estudios Postcoloniales.
  • 16 h. Efectes transfronterers dels conflictes armats africans. Iván Navarro, investigador a l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Grup d'Estudis Africans de la UAM.
  • 17.30 h. Rutes migratòries cap a Europa, solidaritat i lluites per la llibertat de moviment. Membres d’Alarmphone Catalunya, xarxa transnacional en solidaritat amb les persones migrants.

  • Dissabte, 6 de juliol

  • 10 h. Corredors migratoris llatinoamericans: navegant entre violències i resistències. Ximena Alba Villalever, doctora en Antropologia, docent d’estudis llatinoamericans de la Freie Universität Berlin; coordinadora del perfil de gènere del mateix institut.
  • 12 h. El Mur: periodisme i migració a Mèxic. Arturo Landeros, arquitecte i sociòleg, màster en Estudis Llatinoamericans (Universitat de Barcelona) i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. Coordinador del Programa de protecció a periodistes de la Asociación por la paz y los derechos humanos Taula per Mèxic.
  • 16 h. El paper de les fronteres interiors en els processos d’externalització interna a la Unió Europea. Giacomo Donadio, Universidad del País Vasco - Euskal Herriko Unibertsitatea; Carovane Migranti.
  • 17.30 h. Tecnologia, serveis i models de guerra aplicats a les fronteres. Alejandro Pozo, investigador del Centre Delàs.
  • 19.30 h. Festa dels 40 anys de la Unipau a la plaça d'en Coll.

  • BLOC 2: FRONTERES

    Diumenge, 7 de juliol

  • 10 h. Devolucions en calent, violència extrema i quotidiana al mar Egeu. Hibai Arbide Aza, va ser advocat a Barcelona i ara treballa com a periodista a Grècia des de 2014. Ha cobert conflictes i la (mal) anomenada crisi dels refugiats a Grècia, els Balcans, Orient Mitjà, el Nord d’Àfrica i Amèrica Llatina.
  • 12 h. De pescadors a capitans: el Dret Penal al servei del control migratori a la frontera canària. Carmen Lucía Alarcón, advocada defensora de persones migrants a la Frontera Sud.

  • Dilluns, 8 de juliol

  • 10 h. Violències en el trànsit migratori des d'Àfrica a Espanya. Impactes psicosocials derivats de les polítiques d’externalització de fronteres. Esther Fraile Julián, del centre Sira, és graduada en psicologia amb especialització en Intervenció psicosocial i comunitària. Docent vinculada a temàtiques de dol migratori i acompanyament amb mirada transcultural.
  • 12 h. IA al servei del control migratori. Youssef Ouled-Chayab, periodista, investigador i coordinador d'Algorace.
  • 16.30 h. Seminari: Identitat. D'on ets, d'on diuen que ets i d’on sents que ets? Lucía Mbomío, llicenciada en ciències de la comunicació, especialitzada en desenvolupament i ajuda internacional per la Universidad Complutense de Madrid.

  • BLOC 3: NORD GLOBAL

    Dimarts, 9 de juliol

  • 10 h. Racisme institucional en la terra d'acollida. Explotació laboral, criminalització racial i el mite de la interculturalitat.Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola, educadora social i professora. Es dedica a la investigació independent de la relació estructural entre Estat, capitalisme, raça i criminalització a través de l'anàlisi de diferents dispositius de racisme institucional.
  • 12 h. Identitats migrants, quan deixes de ser migrant? Siham Jessica Korriche, politòloga i militant feminista antirracista, d’origen marroquí i xilè. Actualment treballa a l’àrea d’incidència política a Irídia-Centre per a la Defensa de Drets Humans.
  • 16.30 h. Seminari: Recol·lecció de la memòria.

  • Dimecres, 10 de juliol

  • 10 h. Policia i fronteres a la ciutat. Laura Escudero Zabala, investigadora Postdoctoral de la Università di Bologna (UNIBO) i la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV-EHU). Del Grup d’Estudis d’Història de les Presons i les Institucions Punitives (GEHPIP) i participant de diferents moviments centrats en les desigualtats socials i el control social i urbà a les ciutats.
  • 11.30 h. Bones pràctiques i reptes de l'educació al barri del Raval. Institut Miquel Tarradell (Barcelona) i Javier Alegría (director del diari el Raval).
  • 13 h. Acte de clausura. Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau. Amb la intervenció poètico-musical de LA COMPANYIA MINIMíssimA.

  • LECTURES A LA FRESCA

  • 22 h. Lectura del text 'Estat d'Alerta' de Frederic Roda.



  • DECLARACIONS

    Arés Perceval

    Creiem que amb els discursos i les narratives que estan augmentant ara mateix, tant a Espanya com a la resta d'Europa, crèiem que era molt important explicar quines són les violències que pateixen aquestes persones en el seu recorregut.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio