'Bellaterra és Sant Cugat' guanya una nova batalla judicial per deixar Cerdanyola
El TSJC obliga l'Ajuntament de Cerdanyola a iniciar els tràmits de segregació i annexió a Sant Cugat
Imatge d'arxiu de Bellaterra / Foto: ACN
SocietatPublicat el 2/juliol per Anna González / Albert Solé
Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga l'Ajuntament de Cerdanyola a iniciar els tràmits de segregació de Bellaterra. D'aquesta manera, el tribunal torna a donar la raó a la Comissió de veïns 'Bellaterra és Sant Cugat', que des del 2019 reclama poder annexionar el territori a Sant Cugat. Ara haurà de ser la Generalitat qui decideixi sobre aquesta petició una vegada tingui l'expedient enviat per Cerdanyola, que encara té l'opció de presentar un recurs de cassació.
Quan Cerdanyola iniciï l'expedient, si ho acaba fent, la Generalitat el rebrà i els tècnics demanaran informes a les parts implicades sobre la seva opinió de la segregació i annexió a Sant Cugat: els dos ajuntaments, l'EMD de Bellaterra actual i la mateixa comissió, tot i que podria demanar-ho a algú més. El president de la comissió 'Bellaterra és Sant Cugat', Miquel Vázquez, explica a Cugat Mèdia que encara no han parlat amb el nou alcalde de Sant Cugat per saber què en pensa, ja que han decidit esperar a l'inici de l'expedient. Preguntats per Cugat Mèdia, l'Ajuntament de Sant Cugat prefereix no parlar encara sobre aquesta qüestió.
Sobre si l'annexió ha de ser en forma d'una nova EMD i en forma de nou barri, Váquez creu que això haurà de ser una decisió política en la qual ells no hi volen intervenir.
"Nosaltres el que com comissió teníem molt clar és que amb Cerdanyola no ha funcionat històricament i que pitjor no podem estar. Tenim motius socials, geogràfics, econòmics per a la segregació", explica Vázquez. Segons un estudi encarregat per la comissió, els hàbits de consum dels bellaterrencs els porta cap a Sant Cugat perquè les connexions amb transport públic són millors amb aquesta ciutat que no amb Cerdanyola.
Cronologia d'una reivindicació
El 2015 va començar tot amb un referèndum entre els ciutadans de l'EMD de Bellaterra per independitzar-se de Cerdanyola del Vallès. El 94% dels bellaterrencs van dir sí a la independència, però el ple de Cerdanyola hi va votar en contra després, i la Generalitat tampoc va aprovar l'escissió perquè Bellaterra no complia els requisits establerts per a aquest tipus de segregacions. A partir d'aquí, els veïns van buscar una nova fórmula per deixar de formar part de Cerdanyola.La Comissió de veïns 'Bellaterra és Sant Cugat' va néixer el 2018 amb l'objectiu de promoure la tramitació de la segregació de Cerdanyola del Vallès i annexionar-se a Sant Cugat. Per fer-ho, va iniciar una recollida de signatures que va culminar el 2019 amb el suport del 60% dels veïns de Bellaterra.
Tot i que la llei estableix que el mínim és del 50%, l'Ajuntament de Cerdanyola va desestimar la sol·licitud d'inici de l'expedient. Davant aquesta negativa, la comissió veïnal va presentar una demanda al jutjat que va concloure amb una sentència el 2022 favorable que obligava el consistori a iniciar la tramitació.
L'Ajuntament, però, va presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ara ha estat desestimat. El consistori cerdanyolenc ha de decidir ara si vol presentar un recurs de cassació contra la desestimació, que ja serià l'última instància.
DECLARACIONS
Miquel Vázquez
Nosaltres no hem tingut en consideració com anirem cap a Sant Cugat perquè és un tema que s'haurà de discutir entre els polítics i jo no sóc polític. Nosaltres el que com comissió teníem molt clar és que amb Cerdanyola no ha funcionat històricament i que pitjor no podem estar. Tenim motius socials, geogràfics, econòmics.
Your browser doesn’t support HTML5 audio