Dret a Morir Dignament demana que l'eutanàsia s'apliqui sense demores als pacients autoritzats

L'entitat presidida per la santcugatenca Cristina Vallès critica que no s'hagin fet públiques les dades del 2023

Cristina Vallès, presidenta de l'associació Dret a Morir Dignament / Foto: Acn

Societat

Publicat dimecres per Acn

L'associació Dret a Morir Dignament (DMD) ha reclamat aquest dimarts, en el tercer aniversari de l'aprovació de la llei de l'eutanàsia, que no hi hagi demores en les peticions dels pacients, que tots els professionals estiguin correctament informats i que els centres privats no derivin als públics els casos que els arriben. Malgrat no tenir dades actualitzades del 2023, l'entitat que presideix la santcugatenca Cristina Vallès estima que a Catalunya hi va haver unes 220 sol·licituds, de les quals unes 110 es van aprovar. No obstant això, no totes les peticions aprovades es van dur a terme perquè hi pot haver renúncies o persones mortes abans de l'eutanàsia. L'entitat també calcula que la mitjana d'espera va arribar als 53 dies, davant dels 45 del 2022.

Vallès ha fet una valoració positiva de l'aplicació de la llei a Catalunya des de fa tres anys, però veu aspectes millorables. Diu que des que una persona sol·licita l'eutanàsia fins que se li aplica haurien de passar entre 30 i 45 dies aproximadament, però actualment aquests terminis se superen lleugerament. No obstant això, la situació a la resta de l'estat és pitjor, perquè la mitjana d'espera és de 75 dies. Segons la presidenta, el motiu pot ser que els professionals i els administratius que han de fer els tràmits estan desbordats de feina. Les oficines de promoció de l'ajuda a morir no compten amb prou professionals, creu Vallès, i molts metges no poden assumir les peticions perquè no poden deixar la resta de pacients. Alguns, fins i tot, denuncia l'entitat, ni tramiten la petició, cosa que és il·legal.

També creu que moltes residències i centres sanitaris privats deriven casos a centres públics per objecció de consciència o per estalviar-se tràmits. També hi ha demores en els centres d'atenció primària públics de zones poc poblades, ja que els seus professionals no tenen gaires peticions d'aquest tipus i desconeixen la llei. En alguns casos, el retard provoca que la persona mori de forma natural o amb cures pal·liatives abans que se li apliqui l'eutanàsia. L'entitat va rebre el 2023 unes 2.300 demandes d'assessorament personalitzat, fins i tot de treballadors socials.







DECLARACIONS

Cristina Vallès

Si al 2022 la mitjana d'espera per a la prestació era de 45 dies, ara s'està allargant a 50 i escaig. Això ens preocupa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio