Com i quan puc demanar el val escolar?

Aquest dimecres s'inicia la campanya per activar el val escolar de 60 euros


Aquest dimecres es comença a distribuir el val escolar per al proper curs, que enguany serà de 60 euros per infant però en dos vals de 30 euros. La distribució es farà a través del correu postal i de la plataforma valescolar.cat als prop de 790.000 beneficiaris. Els vals es podran activar a la plataforma web com a màxim fins al 30 de novembre, que també és la data límit per a bescanviar-los.

Els vals es poden fer servir alhora o per separat a qualsevol dels més de 1.850 establiments adherits a la iniciativa per a la compra de material escolar. Enguany, com a novetat, les famílies també poden cedir el val als centres educatius per reduir l'aportació en concepte de material escolar.

L'import és inferior als 70 euros anunciats inicialment, i als 100 de l'any passat. Per contra, s'amplia per a cursos de secundària i cicles formatius de grau bàsic.

QUINA DURADA TÉ LA CAMPANYA DEL VAL ESCOLAR?
La campanya s'inicia en el moment d'enviar els vals als domicilis dels infants i s'acaba el 30 de novembre de 2024.

COM ES PODEN ACTIVAR ELS VALS?
A partir del 26 de juny, es poden activar a la web valescolar.cat.
Un cop s'hagi rebut la carta, s'ha d'accedir al web valescolar.cat i fer els passos següents:

- Entrar a la secció Activa els vals.
- Introduir l'identificador de l'alumne/a i el PIN que hi ha als vals.
- Introduir el número de telèfon mòbil.
- Introduir el codi que es rebi al mòbil

QUI POT BENEFICIAR-SE DE L'AJUT?
És beneficiari d'aquest ajut l'alumnat que faci qualsevol curs d'educació primària i secundària obligatòria durant l'any escolar 2024-2025, en un centre públic o concertat de Catalunya, inclosos els centres d'educació especial. També n'és beneficiari l'alumnat de cicles formatius de grau bàsic, ja que aquests estudis formen part de l'educació bàsica.

QUIN MATERIAL ES POT COMPRAR AMB EL VAL ESCOLAR?
Es pot comprar material escolar en un sentit ampli, és a dir, elements d'escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, petits instruments musicals, motxilles, estoigs, jocs educatius, calculadores, auriculars, teclats i ratolins. També es poden adquirir llicències de continguts educatius digitals.

No es pot comprar roba, calçat, ni tampoc material electrònic, com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs.

COM ES POT RECLAMAR EL VAL SI NO L'HE REBUT
En cas de no rebre la carta amb els vals, la reclamació s'ha fer a través del web valescolar.cat i fer el procés següent:

- Anar a la secció Gestiona els teus vals.
- Anar a la secció PIN d'activació i demanar-ne un de nou.
- Introduir l'identificador de l'alumne/a i la seva data de naixement. Si tot és correcte, el sistema mostrarà el PIN d'activació.

COM ES FAN SERVIR ELS VALS?
Cada alumne disposa de dos vals de 30 euros de descompte que pot bescanviar als establiments adherits a la campanya. Cada val es pot utilitzar una sola vegada. Si es bescanvien a la botiga i l'import de la compra supera els 30 euros amb l'ús d'un val o els 60 euros amb l'ús de dos vals, la persona beneficiària haurà d'abonar la diferència. Si l'import de la compra no supera els 30 euros amb l'ús d'un val o els 60 euros amb l'ús de dos vals, l'establiment no abonarà la diferència.

Abans del pagament, la persona usuària ha d'ensenyar a la persona que l'està atenent el val o els vals (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil). Els vals són personals i intransferibles, i l'establiment comprovarà que són vàlids mitjançant un web de gestió. La persona usuària ha de pagar l'import de la compra menys la quantitat corresponent al valor del val o dels vals que bescanviï.

ES POT BESCANVIAR EL VAL EN ESTABLIMENTS DIFERENTS?
Sí, es poden utilitzar els dos vals al mateix establiment o en establiments diferents. No es pot fer servir un mateix val en dos establiments diferents.

COM ES PODEN CEDIR ELS VALS AL CENTRE EDUCATIU?
Es poden cedir un o els dos vals al centre educatiu per reduir l'aportació de les famílies al centre. La cessió de vals al centre educatiu s'ha de fer a través de la web valescolar.cat, en la secció d'activació dels vals.

ES PODEN UTILITZAR ELS VALS PER COMPRAR PER INTERNET?
No. La campanya vol fomentar el comerç de proximitat i, per això, només es podran utilitzar en establiments comercials físics de Catalunya.

EN QUINS COMERÇOS DE SANT CUGAT PUC BESCANVIAR ELS VALS?
25 establiments s'han adherit per a poder bescanviar els vals escolars. Es poden consultar tots en l'apartat dels establiments de la web.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR