Coneix les noves mesures de seguretat per als ascensors

Les modificacions que s'hagin de fer en els aparells aniran a càrrec dels veïns

Imatge d'arxiu d'un ascensor / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Aina Ruiz

Quasi el 40% d'entre tots els ascensors de l'estat espanyol s'hauran de reformar. Així ho dictamina la normativa del ministeri d'Indústria que va entrar en vigor l'1 de juliol i que afecta principalment els ascensors més antics. Amb l'objectiu de millorar la seguretat d'aquests aparells estableix que les reparacions que calgui fer en aquests dispositius aniran a càrrec dels veïns. Tanmateix, els aparells instal·lats en els darrers 10 anys quedarien exempts d'aquestes renovacions.

Tot i que la normativa ja està vigent, els titulars encara disposen d'un marge de temps per a adaptar-se. En el cas de les comunitats de veïns, fins que no es produeixi la següent inspecció, en la qual se'ls comunicarà quins canvis s'han de realitzar. Les inspeccions es fan cada quatre anys en la majoria d'edificis i després es donarà un any més de marge per fer les actuacions pertinents.

En aquells ascensors més nous, les actuacions quedaran reduïdes a aspectes menors. "Tots els ascensors instal·lats a partir de finals dels anys 70 no comportaran actuacions molt costoses", exposa el vicepresident del Gremi Empresarial d'Ascensoristes de Catalunya, Jordi Sarrats, en una entrevista a Cugat Mèdia.

En aquest sentit, els ascensors hauran d'incorporar un sistema de comunicació bidireccional per tal que els usuaris atrapats puguin sol·licitar ajuda. Posant la protecció de l'usuari en el focus, la nova normativa també contempla que, aquells que tinguin portes automàtiques, comptin amb un dispositiu que protegeixi a l'usuari del tancament de portes, a més d'un sistema bidireccional de seguretat.

Per contra, les actuacions més costoses seran les d'ascensors més antics amb la substitució de guies. Tot i això, Sarrats tranquil·litza afirmant que a Sant Cugat aquest tipus d'ascensors "es poden comptar amb els dits d'una mà".







DECLARACIONS

Jordi Sarrats

Tots els ascensors instal·lats a partir de finals anys 70 no comportaran actuacions molt costoses.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jordi Sarrats

El sentit que té la de fer que la seguretat dels ascensors anterior a la normativa europea es vagi apropant a la dels ascensors més nous

Your browser doesn’t support HTML5 audio