L'HGC detecta el primer tumor de càncer de pulmó en una fase curable

L'hospital impulsa un nou programa dirigit especialment a grans fumadors i exfumadors d'entre 50 i 75 anys


Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari General de Catalunya. /Foto: HGC

Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari General de Catalunya. /Foto: HGC

L'Hospital Universitari General de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, arrenca un nou programa de cribratge de càncer de pulmó. Impulsat per l'equip d'oncologia toràcica del centre, ha permès detectar el primer tumor de càncer de pulmó en una fase curable. Fins ara, els tumors es diagnosticaven en fases avançades en les quals són més difícils de tractar i curar segons ha explicat la coordinadora del projecte en l`àrea d'oncologia mèdica de l'HGC i doctora Irene Moya. Donat que el tabac és el principal factor de risc el programa es dirigeix especialment a grans fumadors i exfumadors amb menys de 15 anys d'abstinència i d'entre 50 i 75 anys. A més, aquest nou mètode ha permès descobrir altres lesions sospitoses de càncer que s'estan analitzant.

L'estudi ha comptat amb 35 persones, entre les quals s'han detectat 3 nòduls de pulmó sospitosos i, d'aquests, un tumor en fase primerenca. Addicionalment, el cribratge de l'IOR-Pangaea Oncology a l'HGC es fa a través de la biòpsia líquida, una prova menys invasiva que la biòpsia de teixit que és l'habitual per determinar la malignitat dels nòduls i comparar-la amb la biòpsia clàssica.

Doctora Moya

L'objectiu del programa és diagnosticar la malaltia en un estadi precoç on sabem que les possibilitats de curació augmenten molt. La situació que ens trobem molt a diari és la de pacients que desgraciadament es diagnostiquen en un estadi molt avançat on és molt difícil tractar la malaltia.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR