El veïnat de l'avinguda Baixador, esperançat amb una alternativa immediata a l'espera de la urbanització

És la demanda que els afectats van elevar a Ajuntament i EMD en una reunió al maig

L'estat de l'avinguda del Baixador / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 11/juny per Sílvia González

Mig any amb el projecte d'urbanització aprovat i gairebé 10 anys esperant l'inici d'obres. Tot i així, els veïns de l'avinguda del Baixador es mostren esperançats en veure, en breu, la llum al final del túnel. Això han percebut arran de l'esperada reunió amb l'Ajuntament i l'EMD, el 13 de maig, on les dues administracions contemplarien la demanda d'una alternativa immediata mentre continua bloquejat l'encàrrec perquè el consistori faci les obres i l'expedient de contribucions especials.


El veïnat: desgast (i esperança)

Una solució provisional és la petició que va exposar l'Associació de Veïns de Baixador, després dels estralls que van causar a la via les pluges de finals d'abril i principis de maig. "Volem una solució que dignifiqui les nostres vides", van expressar per evidenciar el desgast d'aquest periple que va començar el 2015.

Preguntada l'associació sobre com es concretaria aquesta alternativa, l'entitat ha traslladat la resposta a les administracions "que són les competents". La urbanització del tram entre Eivissa i Mariscota afecta 91 finques que, segons el col·lectiu, representen 400 persones.

Sant Cugat: la importància del calendari

En el millor dels casos, i si les obres comencessin el 2025 com va anunciar el govern de l'EMD, aquestes acabarien el 2027. Un calendari impossible de complir ja, segons els veins. És per això que, mentre Sant Cugat i Valldoreix treballen per desencallar qui paga les obres, els afectats volen una solució que guareixi "les inclemències" que pateixen amb el trànsit de vehicles, especialment quan plou.

El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, va assegurar en una entrevista a Cugat Mèdia que l'Ajuntament participarà en el finançament, però veia arriscat concretar ara el percentatge. Prudència a Sant Cugat, quan les arques municipals tenen un dèficit de 22 milions, un pla de sanejament i una tutela financera.

Valldoreix: la regla de la despesa i les llicències

L'EMD va assegurar el novembre que un cop s'aprovés el projecte d'urbanització, el govern valldoreixenc es comprometria a atorgar-les de manera àgil. Segons els veïns, "això no ha avançat com van dir". Malgrat l'escenari, aquests valldoreixencs confien en una resposta "solvent" de l'Ajuntament i l'EMD.

Si a Sant Cugat li juga en contra el dèficit financer, a Valldoreix li passa el mateix amb la regla de la despesa. Un condicionant que obliga l'EMD, segons el govern, a assumir només el 20% dels 4,5 milions del projecte.

Cugat Mèdia ha contactat amb Ajuntament i EMD però no ha obtingut reaccions. Els veïns també esperen resposta un mes després de l'última reunió. No obstant això, tenen "bones vibracions" de cara a la junta de veïns del dia 20.