El Pi d'en Xandri està sa, però estressat

L'arbre està més a prop de ser declarat Arbre Monumental de Catalunya


  • Comparteix:

El Pi d'en Xandri arriba als seus 250 anys amb bon estat de salut, tot i que darrerament ha patit estrès per manca d'aigua. Així ho ha determinat la darrera revisió al pi més conegut de Sant Cugat, que està a l'espera de poder ser declarat Arbre Monumental de Catalunya. Com ha explicat aquest dimecres l'alcalde, Josep Maria Vallès, aquest reconeixement està més a prop. De moment, la ciutat continua cuidant aquest pi que evoluciona favorablement de l'atac que va patir el 1997.

El febrer d'aquell any, el Pi d'en Xandri va aparèixer amb un tall al seu tronc. Algú l'havia intentat talar i cremar. L'atac va provocar una resposta ciutadana multitudinària i històrica en forma de manifestació.

Imatge de la ferida del Pi d'en Xandri

Imatge de la ferida del Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia



Des de llavors, el municipi ha destinat tots els esforços en salvar aquest pi pinyoner; de més de 23 metres d'alçada i 21 d'amplada que s'ubica a la finca de Can Carreres, al camí de Can Borrell, al sector de la Torre Negra. "Tot el que hem fet com els puntals, la bionutrició i la resina ha estat positiu. Està fent teixit de tancament i cicatrització", ha afirmat l'excap de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, Jordi Torrijos, qui ha concretat que, tot i així, encara "trigarà molt a poder tancar-ho tot".

L'arbre compta amb un seguiment exhaustiu. La darrera revisió certifica que l'arbre evoluciona favorablement, que està sa; tot i que darrerament pateix estrès per manca de pluges, com ha explicat l'arbolista, Sergi Perdices.

L'alcalde s'ha sumat a la revisió visual de l'arbre

L'alcalde s'ha sumat a la revisió visual de l'arbre / Foto: Cugat Mèdia



Aquesta revisió ha donat el tret de sortida als actes de commemoració dels 250 anys del pi. I és que el seguiment que s'ha fet al llarg dels anys des de l'atac ha permès datar el naixement d'aquest emblema de la ciutat el 1774.

Celebració dels 250 anys


Per celebrar-ho, la ciutat ha reclamat a la Generalitat que el Pi d'en Xandri, que és Arbre d'Interès Local i Comarcal, sigui declarat Arbre Monumental de Catalunya, com va aprovar el ple amb el suport de tots els grups municipals.

Segons l'alcalde, Josep Maria Vallès, aquesta petició està seguint el seu camí i la Generalitat ja ha emès un primer informe favorable.

La revisió anual ha donat el tret de sortida als actes de celebració

La revisió anual ha donat el tret de sortida als actes de celebració / Foto: Ajuntament (Sergi Ramos)



De moment, la ciutat festeja aquest símbol del municipi i de la preservació de l'entorn natural. El primer dels actes ha tingut lloc aquest dimecres al mateix arbre, on els grups municipals, membres del consistori i de les entitats vinculades; així com alumnes de l'escola Pi d'en Xandri, han arrencat els actes de celebració per a un pi que té una esperança de vida d'uns 400 anys.

Imatge del Pi d'en Xandri des de baix

Imatge del Pi d'en Xandri des de baix / Foto: Cugat Mèdia



CONSULTA AQUÍ TOTS ELS ACTES DE LA COMMEMORACIÓ




Josep Maria Vallès

Fa uns mesos vam aprovar una moció per declarar-lo Arbre Monumental de Catalunya. Hem passat el primer filtre, tenim el primer informe favorable.

Sergi Perdices

El moment que no té tota l'aportació hídrica l'arbre comença a donar símptomes com les fulles més petites. Com no hi ha hagut cap canvi, deduïm que és per la manca de pluges.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.