Els Mossos saturaran les autopistes amb drons, helicòpters i controls per combatre els furts i robatoris a l’estiu

L'autopista AP-7, que passa per Sant Cugat, serà una de les afectades per aquestes mesures

L'AP-7 en el seu pas per Sant Cugat / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 4/juny per Acn

Els Mossos activaran dispositius de saturació amb drons, helicòpters i controls policials a les autopistes catalanes per combatre els furts i robatoris durant l'estiu. Així, l'AP-7, que passa per Sant Cugat, també es veurà afectada per aquestes noves mesures de seguretat. Segons han indicat responsables del cos des de l'alliberament dels peatges hi ha hagut un increment de més d'un 15% d'aquests delictes. En total, l'any passat es van comptabilitzar prop de 3.900 fets i en els primers mesos d'aquest 2024 ja s'han produït un miler.

En aquest sentit, entre l'any anterior i els primers tres mesos d'enguany la policia ha arrestat 221 multireincidents especialitzats en aquests delictes.

L'activitat delinqüencial que té lloc a les autopistes i autovies catalanes és protagonitzada per dos col·lectius molt ben diferenciats. Per una banda, hi ha els delictes de furt i robatori a vehicles en què els lladres recorren a enganys per rodes punxades, falsos policies, o estratègies de descuit, i que representen un 70% dels fets que s'investiguen. Per l'altra, hi ha l'activitat dels teloners, les organitzacions que cometen robatoris de mercaderies a camions, i que segons els Mossos representen el 20% del global. La resta, al voltant d'un 10%, correspon a petits robatoris a l'interior de cotxes o caravanes, o a sostraccions de benzina.

Saturació de les autopistes coincidint amb l'estiu


La inspectora Elena Martínez, sots cap de la Divisió de Trànsit ha assegurat que des de l'alliberament dels peatges aquesta mena de fets han crescut considerablement perquè "hi ha més trànsit i més turistes i, per tant, més opcions per als lladres que es dediquen a aquesta mena de delinqüència". En aquest sentit, ha afegit que entre els mesos de juny i setembre, l'activitat delictiva se centra en furts associats a l'augment de desplaçaments en període de vacances. Per contra, els fets denunciats protagonitzats per grups de teloners solen concentrar-se de setembre a gener, i de març a juny.

Pel que fa al perfil d'aquests grups, són majoritàriament homes residents a Catalunya, multireincidents, i especialitzats en els delictes que perpetren. Tanmateix, Martínez ha explicat que coincidint amb l'arribada de l'època estival es produeix un increment d'autors que venen de fora de Catalunya. Per això, els Mossos activaran dispositius específics per saturar les autopistes i combatre aquest fenomen.