Collserola demana més civisme als visitants del Parc Natural

La pagesia i el Consorci de la Serra de Collserola han llançat una campanya de conscienciació

Societat

Publicat el 3/juny per Sara Bella

La pagesia de Collserola fa una crida al respecte. La riuada de visitants que trepitja cada setmana el Parc Natural de la Serra de Collserola deixa un rastre rere seu que perjudica seriosament els conreus i ramats de la zona. És per això que conjuntament amb el Consorci del Parc han engegat la campanya 'Territori vital' per conscienciar la ciutadania sobre la importància de respectar l'entorn i reduir les mostres d'incivisme.

"Amb l'increment de l'afluència de visitants, sobretot a partir de la Covid-19, ens hem anat trobant amb algunes actuacions desafortunades que han fet que la mateixa pagesia hagi demanat aquesta campanya de respecte i conscienciació", ha explicat a Cugat Mèdia el cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola, Joan Vilamú.

Set recomanacions per promoure el civisme

La campanya, que s'està compartint principalment per xarxes socials, es pot resumir en set senzilles recomanacions:
  • No aparcar els vehicles a l'entrada dels camins.
  • Portar els gossos lligats perquè no espantin els ramats.
  • No saltar els tancats, buscar les portes.
  • No trepitjar els camps per evitar fer malbé les collites.
  • No apropar-se als apiaris per no espantar les abelles.
  • Baixar de les bicicletes a prop de les finques per rodejar els ramats caminant.
  • Descobrir els productes ecològics, locals i de proximitat.


  • L'experiència de L'Ortiga

    Des de la cooperativa ecològica L'Ortiga, ubicada a Can Monmany (Valldoreix), defensen l'ús públic de l'espai, tot i que reclamen més civisme per part dels visitants per poder dur a terme les tasques de gestió agrària amb normalitat.

    "Que quedi una porta oberta del tancat dels camps, per exemple, per nosaltres és dramàtic, perquè pot entrar el senglar i fer unes destrosses de la feina d'un mes", ha explicat la responsable de l'àrea d'Educació de L'Ortiga, Alba Sánchez.

    Les deixalles i les caques de gos que els visitants deixen rere seu també són actes d'incivisme que compliquen la vida dels agricultors. "Aquí no hi ha servei de neteja ni gestió de residus", ha relatat Sánchez, qui també lamenta que no hi hagi "la mentalitat col·lectiva de cuidar l'espai".

    CONSULTA LA CAMPANYA AQUÍ


    DECLARACIONS

    Joan Vilamú

    Amb l'increment de l'afluència de visitants, sobretot a partir de la Covid-19, ens hem anat trobant amb algunes actuacions desafortunades que han fet que la mateixa pagesia hagi demanat aquesta campanya de respecte i conscienciació

    Your browser doesn’t support HTML5 audio