FGC proposa canviar els 26.000 euros que reclama pel tall de vies de 8Mil Motius per treballs o formació

La tercera sessió del judici de 8Mil Motius ha comptat amb la declaració de diversos testimonis

Una de les advocades de la defensa amb algunes de les encausades i familiars a les portes del jutjat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 29/maig per Anna González

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) proposen aplicar en cas de condemna a les set acusades pel tall de vies durant la vaga del 8-M del 2018 mesures compensatòries, en comptes dels més de 26.000 euros que reclamen pels danys ocasionats per la protesta. Així ho ha manifestat aquest dimecres la representant legal de la companyia, que es va retirar com a acusació, però que a preguntes de la Fiscalia ha reiterat que manté aquesta reclamació. La proposta de l'advocada arriba en el tercer dia de judici al col·lectiu 8Mil Motius, durant el qual han declarat diversos testimonis.

La representant legal ha explicat durant la seva intervenció que pel que fa als 26.169 euros que la Fiscalia reclama a les acusades de manera solidària com a responsabilitat civil, en cas de condemna, FGC prefereix que la compensació sigui amb activitats reparatòries.

Es tracta d'una mesura que preveu el Codi Penal i pot incloure accions per reparar els danys, treballs a la comunitat o formació, entre d'altres.

Sala del jutjat de Terrassa on es jutgen les set encausades de 8Mil Motius pel tall a les vies de FGC per la vaga feminista del 8M el 2018 / Foto: Cugat Mèdia

Així, FGC continua reclamant una compensació pels danys ocasionats, però de manera "preferent" s'avé a què siguin compensats amb altres accions i no amb el cost econòmic que calcula que va suposar la protesta.

Les conseqüències del tall de vies

Segons la declaració aquest dimecres tant de la representant legal com del supervisor de seguretat de FGC, el tall de vies de la jornada de vaga general del 8 de març del 2018 a l'estació de Sant Cugat no tenia antecedents pel seu impacte.

"El sistema va col·lapsar", ha assegurat per videoconferència el responsable de seguretat, qui ha especificat que l'afectació va ser a tot el sistema ferroviari de la companyia. FGC estima que gairebé 40.000 persones es van veure afectades, 59 trens programats i 21 en el seu horari. Així, i en comparació amb les dades d'altres jornades de vaga, l'empresa calcula en més de 26.000 euros el cost per les validacions no efectuades.

En aquest sentit, han reconegut que no era la primera vegada que una acció reivindicativa tallava les vies, però no d'aquesta durada, ja que la invasió de l'espai dels trens va superar l'hora. Aquest va ser, han concretat, el motiu pel qual FGC va presentar la denúncia en el seu moment i es va personar com a acusació, igual que en altres casos similars. Sobre la retirada del procediment, l'advocada de FGC ha especificat que va ser "una decisió empresarial".

Per sorpresa

De la mateixa manera, també han explicat que el tall els va agafar per sorpresa, tot i estar convocada una vaga general. Segons els membres de FGC, els Mossos van advertir el dia abans d'una concentració a la plaça de Lluís Millet, però no es tenia constància d'una acció reivindicativa d'aquestes característiques. Un advertiment que els mateixos Mossos no han fet constar en la seva declaració aquest dimarts al jutjat.

Sí que ho han especificat altres testimonis, que han concretat que la convocatòria d'una protesta s'havia publicitat per xarxes socials. Les declaracions també han comptat amb el testimoni d'una de les afectades, que va ser traslladada en un vehicle policial fins a Mútua Terrassa per fer-se unes proves diagnòstiques.

Exterior del Jutjat de Terrassa en el tercer dia del judici a les set encausades de 8Mil Motius pel tall a les vies de FGC per la vaga feminista del 8M el 2018 / Foto: Cugat Mèdia

Durant la tercera sessió del judici, estava previst que declaressin també dos vigilants de seguretat, que no s'han presentat; així com el visionat de les imatges aportades, que no ha estat possible per motius tècnics. Així, el judici continua aquest dijous, quan també es presentaran les conclusions finals de les parts.

De moment, la Fiscalia reclama a les set acusades 3 anys de presó per desordres públics agreujats i 26.000 euros de responsabilitat civil. Les encausades demanen la seva absolució i defensen el seu dret a protesta.

MIRA AQUÍ LES IMATGES DE CUGAT MÈDIA DE LA PROTESTA DEL 8-M DEL 2018