Sant Cugat commemora els 250 anys del Pi d'en Xandri amb la voluntat que es declari Arbre Monumental de Catalunya
L'Ajuntament organitzarà activitats a partir de juny entorn aquest element natural característic de Sant Cugat
Imatge del Pi d'en Xandri / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 28/maig per Mar Castro
Sant Cugat commemorarà els 250 anys del Pi d'en Xandri aquest 2024 amb el principal objectiu que la Generalitat el declari Arbre Monumental de Catalunya. Per tot plegat, l'Ajuntament ha organitzat una programació especial entorn aquest element per als mesos vinents. Una celebració a l'esplanada de l'arbre amb l'alumnat de l'escola Pi d'en Xandri i una taula rodona sobre el passat, present i futur del seu entorn obriran el programa d'actes el 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Els actes s'allargaran fins a l'octubre amb activitats destacades el 28 de juny, Dia Mundial de l'Arbre; i el 24 d'octubre, Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic, on es projectarà el reportatge de Cugat Mèdia sobre el Pi d'en Xandri, entre d'altres. A més, la Marxa Infantil d'enguany, que se celebrarà el 13 d'octubre, també estarà dedicada al pi en la seva 65a edició.
"Tot i que per a nosaltres el Pi d'en Xandri és un arbre molt emblemàtic i un gran símbol de la ciutat, des de la perspectiva natural és un pi pinyoner d'unes grans dimensions, però els motius pels quals pugui ser declarat Arbre Monumental de Catalunya són més per la seva història i símbol que per a les seves característiques morfològiques", ha admès el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, durant la presentació en roda de premsa de la programació de la commemoració d'aquest aniversari. I és que Puigneró ha explicat que les gestions i converses amb la Generalitat per declarar el Pi d'en Xandri Arbre Monumental de Catalunya "avancen positivament", tot i recordar que és una decisió que no està en les mans de l'Ajuntament sinó de la Generalitat. "Aquest fet ens agradaria que passés aquest any i estem treballant-hi intensament, però no ho podem assegurar", ha afegit Puigneró, que ha dit que "si no és aquest any serà el següent".
Una commemoració unànime
La iniciativa de dedicar aquest 2024 al Pi d'en Xandri la va prendre el ple de l'Ajuntament per unanimitat i això és el que ha posat en valorar l'alcalde, Josep Maria Vallès. "El santcugatenc que no conegui el Pi d'en Xandri, crec que té un petit problema i sinó aquest any el coneixerà. El Pi té un símbol important justament des d'aquell acte vandàlic que va patir. Des de llavors va haver-hi una unanimitat política i social que s'havia de preservar aquell entorn natural. Crec que està més que justificat que aquest any li dediquem aquest aniversari especial", ha dit Vallès.Els actes
Els actes s'iniciaran el 5 de juny amb la revisió de l'estat de salut del pi. Aquell dia l'alumnat de l'escola Pi d'en Xandri es desplaçarà al matí fins a l'esplanada de l'arbre per participar en la festa d'aniversari. A la tarda, una taula rodona moderada pel periodista santcugatenc Jofre Llombart analitzarà el passat, present i futur del Pi d'en Xandri i el seu entorn.Els actes s'allargaran fins a la tardor amb activitats destacades al juny i a l'octubre. De fet, aquell mes es presentarà un treball dirigit per l'excap del Servei de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, Jordi Torrijos, que relaciona l'evolució del pi amb la història de Sant Cugat, dividit en períodes de 25 anys. També es presentarà el 24 d'octubre un reportatge produït per Cugat Mèdia.
La programació es completarà amb l'exposició Tot Fotoportada que disposarà d'un espai sobre aquest simbòlic arbre.
La Marxa, el 13 d'octubre
La 65a edició de la Marxa Infantil de Regularitat organitzada pel Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) se celebrarà el diumenge 13 d'octubre. Així ho han avançat aquest dimarts durant la roda de premsa de presentació dels actes de commemoració del 250è aniversari del Pi d'en Xandri. De fet, aquest arbre emblemàtic de Sant Cugat serà l'eix central d'aquesta nova edició de la iniciativa que té Collserola, la natura i els nens i nenes de la ciutat, com a elements característics. Per ara, no s'han donat més detalls de la 65a edició, que esperen presentar més endavant.Foto de família durant la presentació dels actes de commemoració dels 250 anys del Pi d'en Xandri amb membres del govern i de les entitats i agents implicats / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
El Pi d'en Xandri, un símbol
El Pi d'en Xandri és una de les entrades més conegudes al parc de Collserola. La seva imatge amb una gran branca separada fruit de l'afectació de la nevada de 1962 i el seu tronc apuntalat per tutors s'han convertit en un símbol, que aquest 2024 fa 250 anys. I és que una de les coses que ha permès el seu seguiment regular després de l'atac que va partir el 1997, és poder datar el naixement d'aquest emblema de la ciutat: el 1774.Es tracta d'un pi pinyoner de 24 metres d'alçada i més de 21 d'amplada que s'ubica a la finca de Can Carreres, al camí de Can Borrell, al sector de la Torre Negra.
La seva ubicació, i l'intent de talar-lo i cremar-lo, l'han convertit en un símbol d'identitat santcugatenca i de preservació de l'entorn natural de la serra de Collserola.
RECUPERA EL REPORTATGE DE CUGAT MÈDIA DEL PASSAT GENER ON ES RECORDAVA EL 250è ANIVERSARI
RECUPERA EL REPORTATGE DE CUGAT MÈDIA DEL 2022, QUAN VA FER 25 ANYS DE L'ATAC AL PI D'EN XANDRI
DECLARACIONS
Josep Maria Vallès
El santcugatenc que no conegui el Pi d'En Xandri, crec que té un petit problema i sinó aquest any el coneixerà. El Pi té un símbol important justament des d'aquell acte bandàlic que va patir. Des de lavors va haver-hi una unanimitat política i social de que s'havia de preservar aquell entorn natural. Crec que està més que justificat que aquest any li dediquem aquest aniversari especial.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Jordi Puigneró
Tot i que per a nosaltres el Pi d'en Xandri és un arbre molt emblemàtic i un gran símbol de la ciutat, des de la perspectiva natural és un pi pinyoner d'unes grans dimensions, però els motius pels quals pugui ser declarat Arbre Monumental de Catalunya són més per la seva història i símbol que per a les seves característiques morfològiques.
Your browser doesn’t support HTML5 audio