Què és el gas radó?: perills i normativa

José Luis Sánchez, president de l'Associació Catalana contra el Radó, repassa la situació actual al programa 'Connectats'


  • Comparteix:

José Luis Sánchez, president de Rado.cat, a Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

José Luis Sánchez, president de Rado.cat, a Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El Consell de Ministres va aprovar aquest gener el primer Pla Nacional contra el Radó per fer front als perills que genera aquest gas natural provinent del subsòl. Es tracta d'un gas inodor i incolor, considerat un fluid radioactiu cancerígen que representa un greu risc per a la salut de les persones quan es concentra en grans quantitats a l'interior d'habitatges i edificis. José Luis Sánchez, president de l'Associació Catalana contra el Radó, ha explicat a Cugat Mèdia quina és la situació actual a Catalunya i quines són les mesures que s'estan prenent.

ESCOLTA-HO

El gas radó no és nou, però si les mesures que s'estan implantant per frenar les repercussions que pugui tenir en la salut de les persones. Des d'aquest gener, a l'estat Espanyol ja existeix una normativa, el Pla Nacional contra el Radó, que entre altres qüestions obligarà les empreses a determinar la mitjana anual d'aquest gas per a llocs de feina en planta baixa o soterranis en municipis d'actuació prioritària. Actualment, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) només ha publicat un esborrany on s'indiquen com a prioritàries les localitats que es troben en zona 2 (hi ha 2 zones). Sant Cugat es troba en zona 1, i ara com ara, queda exclosa d'aquesta obligatorietat. No obstant això, segons fonts consultades per Cugat Mèdia, aquesta és només una primera exigència que en un futur pròxim segurament també caldrà aplicar als municipis de la zona 1.

L'existència de gas radó està relacionada amb un tipus de terreny concret. "Les zones subjectes al gas són les granítiques, com el Maresme, la Selva i els Pirineus", explica José Luis Sánchez. Des de l'Associació Catalana contra el Radó busquen "educar, informar i ajudar la població a combatre els perills del radó" amb l'objectiu de "prevenir l'exposició al radó i mitigar els seus efectes negatius en la salut pública i el medi ambient".

El radó va ser classificat com a cancerígen el 1988 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que considera que el màxim nivell acceptable de radó en habitatges és de 100 Bq/m2. El 2013 la Unió Europea (UE) legisla per primera vegada respecte al radó en habitatges i estableix l'obligació als estats d'elaborar un pla nacional contra el radó per protegir la població.





















José Luis Sánchez

És un gas natural, que surt del terra i en concentracions elevades ens perjudica. Una directiva europea de 2013 obliga els Estats a fer plans nacionals contra el radó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.