Ens casem o ens registrem com a parella de fet?

L'advocada Lourdes Llorente explica al 'Connectats' els drets dels dos tipus d'unió


  • Comparteix:

L'advocada Lourdes Llorente, al 'Connectats' / Foto Cugat Mèdia

L'advocada Lourdes Llorente, al 'Connectats' / Foto Cugat Mèdia

Casar-se o ser parella de fet és un dels dilemes que es poden plantejar les parelles. A Catalunya, en qüestió de drets, les dues opcions estan pràcticament equiparades, però amb algunes diferències que cal subratllar. El 'Connectats' les ha abordat en una conversa amb l'advocada Lourdes Llorente.

ESCOLTA-HO

El Codi Civil català és pioner a l'Estat espanyol en la protecció de les parelles de fet, però el conflicte per una herència d'una parella de fet, que no va formalitzar la seva relació, ha arribat al Tribunal Constitucional. La decisió que prengui aquest òrgan podria afectar la resta de parelles catalanes. Què cal fer doncs per no quedar desprotegits?

A Catalunya, les parelles estables estan reconegudes al Codi Civil en tres supòsits: més de dos anys de convivència, tenir fills en comú o formalitzar la relació davant notari o en el registre de parelles. Actualment, els drets dels matrimonis i les parelles estables a Catalunya estan força equiparats. No obstant això, els principals conflictes es produeixen en casos de drets successoris i de la pensió de viduïtat.

"En matèria de successions s'ha de fer testament per evitar impugnacions i deixar clara la voluntat del difunt", argumenta Lourdes Llorente. Respecte del cas que ha arribat al Constitucional, l'advocada considera que "es discuteix si és constitucional el que reconeix la legislació autonòmica que dona el mateix dret a les parelles de fet. Es planteja perquè la llei dona drets sobre els béns d'altra persona quan aquesta té llibertat d'atestar i no ha decidit donar-li aquests béns".

La pensió de viduïtat és l'altra pedra a la sabata. "La Seguretat Social equipara bastant les parelles de fet amb les casades, però hi ha discrepàncies amb la llei catalana", diu Llorente. "Mentre la legislació catalana reconeix les parelles estables amb dos anys de convivència, la Seguretat Social demana un mínim de cinc anys demostrats per poder cobrar", afirma.

En cas de separació de la parella, els fills tant del matrimoni com de la parella estable queden igualment protegits. La diferència principal es pot donar amb l'ús de l'habitatge, determinat per qui té la titularitat.

Sobre la fiscalitat, els convivents en parella de fet no es consideren unitat econòmica estable i, per tant, han de fer la declaració de la renda per separat. En l'àmbit laboral, des del juny passat les parelles de fet també tenen dret a 15 dies de permís retribuït, a més d'altres drets que estiguin contemplats en el conveni col·lectiu.

L'advocada Lourdes Llorente considera que s'hauria de començar a parlar d'altres relacions que no siguin "necessàriament afectives" i ara no queden recollides en la llei. "Què passa amb dos germans grans que conviuen per necessitat, o dos amics que decideixen viure junts? La llei va perdre en el seu moment l'oportunitat i s'hi ha d'anar un pas més endavant", sentencia.

A Catalunya hi ha 350.000 parelles que conviuen a la mateixa llar, segons l'IDESCAT. El departament de Justícia en té gairebé 125.400 registrades.


Lourdes Llorente

Les parelles amb determinades condicions se'ls considera parella de fet. Però per un tema de prova, es poden constituir notarialment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.