Tens piscina? Així t'afecta el nou decret llei de mesures per la sequera

Cugat Mèdia resol alguns dels dubtes que ha generat l'anunci del Govern d'aquest dimarts sobre piscines i refugis climàtics

Imatge de la piscina del Parc Central / Foto: Ajuntament

Societat

Publicat el 17/abril per Sara Bella / Redacció

Les piscines privades de Sant Cugat que l'Ajuntament inclogui dins del cens de refugis climàtics podran reomplir-se, però hauran d'estar obertes al públic general. Així ho ha anunciat el Govern aquest dimarts, mitjançant un decret llei de mesures urgents per la sequera, que incorpora noves eines acordades amb el món local i els agents econòmics. El Pla Especial de Sequera (PES) ha donat peu a algunes confusions que Cugat Mèdia intenta resoldre amb aquest llistat de preguntes freqüents.


ES PODRAN REOMPLIR LES PISCINES MUNICIPALS AQUEST ESTIU?
  • Sí, sempre que hagin estat censades com a refugis climàtics als Plans d'emergència municipal i que apliquin les mesures addicionals d'estalvi, com el tancament total o parcial de les dutxes.
  • Els municipis i ens locals són els encarregats de decidir quines piscines són imprescindibles per reduir l'efecte de les altes temperatures a la ciutadania i que s'han d'incloure, per tant, al cens de refugis climàtics.


  • LES PISCINES PRIVADES PODEN SER CONSIDERADES REFUGIS CLIMÀTICS?
  • Les piscines d'hotels, càmpings i d'equipaments comunitaris privats, entre d'altres, poden ser considerades refugis climàtics si l'Ajuntament les inclou dins del cens municipal de refugis climàtics i en el PES del municipi.
  • Aquestes piscines censades com a refugi climàtic hauran de complir amb els requisits que estableix l'ajuntament per al seu ús (aforament, seguretat, etc.), així com la normativa prevista en les ordenances municipals i altres normatives sectorials vigents (salut pública, etc.).


  • LES PISCINES D'ÚS PARTICULAR PODEN SER CONSIDERADES REFUGIS CLIMÀTICS?
  • Tal com s'ha redactat el decret, podrien, però, segons va aclarir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, "no es contempla que l'Ajuntament arribi a cap acord per utilitzar la piscina que pugui tenir una família a casa seva d'ús particular".


  • COM ES REGULARÀ LA QUALITAT DE L'AIGUA, LA SEGURETAT O EL PREU DE L'ENTRADA DE LES PISCINES PRIVADES QUE ESDEVINGUIN REFUGI CLIMÀTIC?
  • El Decret Llei no aborda aquests detalls. La casuística del seu funcionament dependrà de cada cas i serà cada ajuntament qui haurà de regular el seu funcionament.


  • LES PISCINES D'HOTELS QUE REBEN AIGUA D'UNA DESSALINITZADORA PRIVADA ES PODRAN OMPLIR?
  • Es podran omplir piscines a partir de dessalinitzadores privades finançades totalment amb fons propis dels privats que les instal·len.
  • Tot i això, aquestes dessalinitzadores hauran de complir amb els següents requisits:

    1. Que es tingui la corresponent concessió d'ús privatiu del domini públic hidràulic, a més de qualsevol altra normativa associada (autorització d'abocament de les salmorres, etc.).

    2. Que l'ús d'aquestes piscines sigui per mantenir l'activitat econòmica d'aquest establiment i dels llocs de treball.
    3. Els titulars de l'activitat han de presentar un pla d'estalvi d'aigua a l'ACA. Com a mínim, han d'estalviar de la xarxa de subministrament ordinària la mateixa quantitat d'aigua que produeixen i utilitzen a través d'aquestes dessalinitzadores privades.
    4. Que l'arribada de l'aigua al punt o punts d'utilització es faci amb un emmagatzematge periòdic de mínim 7 dies (per evitar el trasteig de camions cisterna d'aigua).
    5. Han d'oferir als propietaris d'explotacions agrícoles i ramaderes que tinguin dificultats amb el subministrament, puguin emprar també aquesta aigua.


    UNA PISCINA D'HOTEL OMPLERTA AMB AIGUA DESSALADA POT SER REFUGI CLIMÀTIC OBERTA A TOTHOM?
  • Podria, sí, si hi hagués acord entre el municipi i la propietat.


  • L'ACCÉS A LES PISCINES CONSIDERADES REFUGIS CLIMÀTICS ÉS GRATUÏT?
  • Les condicions les haurà de definir l'Ajuntament sobre la base de l'equivalència de condicions respecte als equipaments públics d'accés universal. Hi ha piscines municipals que són gratuïtes i d'altres no.
  • En el cas de Sant Cugat, el preu de l'entrada individual a les piscines municipals oscil·la entre els 1,17 euros i els 6,21 euros.


  • CONSULTA MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES RESTRICCIONS PER LA SEQUERA