El 74% dels santcugatencs se sent segur a casa, segons l'Observatori Sociològic
L'enquesta municipal també diu que el 9,1% ha patit un robatori a casa o un intent el 2023
Mossos, en un operatiu / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 2/abril per Sílvia González
El 74,5% dels santcugatencs preguntats per l'Observatori Sociològic, l'enquesta semestral de l'Ajuntament, manifesta que se sent segur al seu domicili. A l'hora de puntuar la sensació de seguretat la nota mitjana és del 7,4, una puntuació lleugerament inferior al 7,5 del gener de 2023. L'enquesta, realitzada a un miler de persones durant la segona quinzena de gener, concreta que el 44,4% de la ciutadania se sent segura, el 30,1% diu estar molt segura i el 15,5% posa un 'regular' a aquesta percepció. Els que se senten poc o gens segurs sumen el 9,5% dels enquestats.
Gràfic de l'Observatori Sociològic / Foto: Ajuntament
Si mirem per barris, els santcugatencs que dormen més tranquils a casa i posen una millor nota són els de Nucli Antic (8,1) i els que menys, els ciutadans de les Planes (6,4). Per gèneres, les dones se senten més segures que els homes a l'hora de valorar la seguretat a la llar, i per edat, els joves (16 a 24 anys) són sempre els que se senten més segurs, a diferència de la gent de 50 a 64 anys.I si es valora el barri? La nota mitjana és de gairebé un notable, un 6,96. Els veïns del Nucli Antic tornen a ser els que més percepció de seguretat tenen (7,5) i, de nou, els planencs exposen una menor seguretat (5,1). Si es pregunta la valoració del nivell de seguretat al conjunt del municipi la nota mitjana és similar, un 6,93. Els veïns de nucli antic són els que millor opinió tenen (7,2), i aquí els valldoreixencs són els que pitjor puntuen (6,3)
A l'hora de preguntar l'evolució de la seguretat en l'últim any, el 56,4% dels santcugatencs no veuen variació, enfront el 25,2% que creuen que ha empitjorat. El 16,1% veu que hi ha hagut una millora.
"Van robar o intentar robar al seu domicili?"
El 9,1% dels santcugatencs preguntats per l'Observatori han manifestat que han patit un robatori a casa o un intent, o algun tipus de destrossa el 2023. Una dada que experimenta un augment de 0,7 punts percentuals respecte el 2022, i de 1,6 punts amb relació el 2021. La situació canvia si parlem de robatoris a l'interior del vehicle. Els santcugatencs afectats són el 6,2%, una reducció del 2,6%. El descens coincideix amb el dispositiu de Mossos per combatre aquests delictes que va obrir-se a finals de l'any passat.En termes genèrics, el 6,1% de les persones preguntades exposa que ha estat víctima d'un robatori en el terme municipal. Un marcador que s'incrementa 0,5 punts percentuals respecte l'any anterior.
Gràfic de l'Observatori Sociològic / Foto: Ajuntament
Les dades històriques des de 2006 (veure imatge) indiquen com continuen augmentant el nombre de persones víctimes d'algun robatori o intent de robatori a casa o al seu negoci. En canvi, els delictes perpetrats a l'interior del vehicle han disminuït. Segons els analistes de l'Observatori, l'Institut Opinòmetre, aquests delictes es produeixen en "un percentatge molt baix" en situar-se per sota del 10% de la població enquestada.Cugat Mèdia desgranarà amb més notícies els resultats de la 48a onada de l'Observatori Sociològic. Pots consultar el document íntegre AQUÍ.