El nou índex de preus: primer topall per als lloguers a Sant Cugat

El nou índex, que entra en vigor aquest dissabte, té en compte les rendes, els preus del lloguer per districtes censals i les característiques del pis

Imatge de pisos del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 15/març per Anna González

El nou índex de preus del lloguer ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i, per tant, entra en vigor aquest dissabte. La nova referència afecta els 140 municipis considerats 'tensats' per la Generalitat, entre els quals, Sant Cugat, on el preu mitjà del lloguer és de 1.341,57 euros, segons les darreres dades disponibles de l'Incasòl corresponents al 2023. A l'espera de veure el seu impacte, el nou índex pretén contenir els preus a través de la seva aplicació a contractes nous de grans tenidors i a aquells que entrin nous al mercat immobiliari de lloguer.

El nou sistema de referència, que entra en vigor amb alguns dies de retard, només és d'obligat compliment en zones "tensades" per als contractes nous de pisos de grans tenidors i per aquells que no hagin estat al mercat immobiliari els darrers cinc anys. En la resta de casos -prorrogues i contractes nous de petits propietaris-, el preu no podrà superar el del darrer si ha estat vigent en els últims cinc anys, un cop aplicat l'IPC fins a un màxim aquest any del 3%.

L'obra nova queda al marge d'aquesta regulació i, en el cas de mercats no declarats "tensats", els preus de referència són només una guia.



L'índex, que s'anirà actualitzant anualment, ofereix un rang de preus en funció de diferents variables com les rendes, els preus del lloguer per districtes censals i les característiques del pis. El ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha habilitat un cercador al qual es pot consultar aquest índex per a un immoble concret. Només cal accedir a la web del ministeri i omplir la informació del formulari habilitat.



En paraules del secretari d'Estat, David Lucas; el nou sistema de preus servirà per a dos objectius: a les zones tensades serà obligatòria aplicació als contractes i a la resta del territori servirà de "referència" per als propietaris. "Aquesta proposta, amb solvència, rigor i exigència, possibilita el control dels preus del lloguer a les zones tensades i que puguin abaixar els preus", ha indicat Lucas.

De fet, el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat veu l'aplicació de l'índex del preu del lloguer com una oportunitat per exigir rebaixes.

Una visió bastant propera a la del regidor d'Habitatge, Francesc Duch. En una entrevista a Cugat Mèdia, Duch considera que la nova Llei d'Habitatge, on s'inclou aquest nou sistema de referència estatal, pot ser útil com ho va ser la catalana, i pot ajudar a contenir el preu o, fins i tot, rebaixar-lo. Tot i així, concreta, solucionarà una part, però les administracions locals hauran de continuar "tapant escletexes" per garantir un habitatge assequible.

De moment, Sant Cugat ha tancat el 2023 amb un preu mitjà de lloguer de 1.341 euros al mes, un nou rècord que el converteix en el municipi de més de 10.000 habitants amb el mercat més car.