Mamatraka: feminisme que es fa sentir a cop de percussió
El grup de la Floresta es presenta com un espai intergeneracional per a dones
Montse Martínez i Carme Capdevila, de Mamatraka / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 10/març per Anna González
Mamatraka. El nom ja sona a la seva essència: percussió i feminisme. Són un grup de dones que es reuneixen a la Floresta per fer percussió, però que ofereixen quelcom més, un espai en femení. Asseguren que comparteixen sobretot alegria i són una via per tenir una estona per a elles mateixes. I d'això han parlat al programa Entitats de Cugat Mèdia dues de les membres, la Montse Martínez i la Carme Capdevila.
Escolta-ho
Mamatraka va néixer ara fa sis anys. Va ser per al 8-M del 2018 i fruit de la voluntat de fer una batucada de dones per anar a les manifestacions. Des de llavors, aquelles dones, i les que han vingut després, queden per aprendre a tocar i a moure's. "Ha estat molt natural", explica Montse Martínez, qui recorda que aquest 8-M han tornat a sortir a carrer.
Però el grup va més enllà. "Són dones reivindicatives de la Floresta que, a banda de tocar, volen mostrar les seves lluites", afirma Carme Capdevila. Per això, el grup és exclusivament per a dones perquè, com ha explicat Martínez, "fan falta espais només per a dones".
I elles porten la seva música, que fan amb instruments de materials reciclats, a esdeveniments del barri i actes reivindicatius. Han participat en la Festa Major de la Floresta, a la inauguració del Casino, als actes del 8-M i a la versió santcugatenca de 'Canción sin Miedo' per al 25-N, entre d'altres.
També porten el seu feminisme al carrer, tot i reconèixer que encara queda molta feina per fer i segurament "vindrà una onada contra el moviment feminista". Però no és nou, assegura Martínez, qui reconeix que autodeclarar-se feminista no significava el mateix als anys 90 que en l'actualitat.
Així i tot, la formació aspira a "donar alegria" i oferir un espai per "comunicar-se". De cara al futur, com destaca Capdevila, volen ser fidels a la seva filosofia, però incorporar dones noves, a les quals fan una crida.
I ho tenen clar a l'hora d'interpel·lar-les. "Ens ho passem molt i molt bé i aportem una part de lluita de dones als nostres barris", resumeix Martínez per definir què significa Mamatraka.
DECLARACIONS
Montse Martínez
Seguir aprenent, que s'afegeixin més dones i seguir estant vives. Que ens serveixi per créixer i ser un suport.
Your browser doesn’t support HTML5 audio