Els productes menstruals gratuïts es podran recollir a totes les farmàcies de Sant Cugat
A primera hora d'aquest dilluns s'ha col·lapsat el portal La Meva Salut
Aquests són els productes menstruals que s'ofereixen a les farmàcies / Foto: ACN (Laura Fíguls)
SocietatPublicat el 4/març per Biel Ibáñez
Les santcugatenques en edat menstruant podran recollir a les farmàcies de Sant Cugat una copa o calça menstrual o una compresa de tela a partir d'aquest dilluns. En el cas de Sant Cugat, 18 de les 20 farmàcies de la ciutat s'han adherit a la campanya de la Generalitat 'La meva regla, les meves regles'. Les dues restants estan a l'espera de rebre el material necessari per aplicar la mesura.
Diverses farmàcies de Sant Cugat han explicat a Cugat Mèdia que han tingut problemes durant les primeres hores de la jornada perquè la plataforma digital La Meva Salut s'ha col·lapsat una estona a causa de l'allau de demanda de la gratuïtat dels productes. I és que per obtenir les copes menstruals i compreses que ofereix la Generalitat cal activar un codi QR que es troba a La Meva Salut per a usuàries entre 10 i 60 anys, a l'apartat de 'Novetats: La meva regla, les meves regles'. Aquest codi QR estarà actiu fins que es demani el producte a la farmàcia i, un cop lliurat el producte, es desactivarà. El codi estarà disponible fins al 2025.
D'altra banda, la Farmàcia Núria Fort-Quer, a Coll Favà, encara no ha aplicat la gratuïtat perquè asseguren que els falta el material i altres eines necessàries per dur-ho a terme, i la Farmàcia Bernardo Pinto Arellano, a Valldoreix, no s'ha adherit, encara, a la iniciativa.
Pla Integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025
El servei de distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies és una de les accions recollides en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d'Igualtat i Feminismes i que la consellera d'Igualtat, Tània Verge, va anunciar el passat mes de setembre. El servei estarà a disposició de 2,5 milions de persones, el total de la població menstruant a Catalunya.Segons va indicar Verge, es calcula que una dona gasta uns 2.500 euros al llarg de la seva vida fèrtil en productes menstruals, mentre que utilitzant copes menstruals aquesta despesa, segons el departament, es reduiria a 145 euros.