Tos ferina a Sant Cugat: 90 casos lleus gràcies a la vacunació en 12 escoles

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Oriental vol rebaixar l'alarma generada


  • Comparteix:

Una infermera vacunant un nadó en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Una infermera vacunant un nadó en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

A Sant Cugat s'han detectat 90 casos confirmats de la malaltia bacteriana coneguda com la tos ferina repartits en 12 escoles des de l'1 de gener de 2024. Segons explica a Cugat Mèdia la cap del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Oriental, Maria Rosa Sala, per reduir l'alarma, tots han sigut casos lleus gràcies a la bona cobertura de la vacunació. La tos ferina és una malaltia respiratòria bacteriana que es caracteritza per una tos persistent i mocs, però sense febre. Sala explica també que els brots mai són aïllats a les escoles, sinó a tota la comunitat.


Protocol

Quan es detecten casos en una escola, des del Servei de Vigilància Epidemiològica s'avisa les direccions dels centres perquè ho diguin a les famílies, que vagin al metge si tenen símptomes i que facin el tractament amb antibiòtics si són positius i es quedin cinc dies a casa, "i a més se'ls recorda la importància de la vacuna", afegeix Sala.

Història de la vacuna

Malgrat la vacunació, s'ha produït aquest brot després d'anys sense casos gràcies a les mesures de protecció contra la Covid. Maria Rosa Sala explica que a partir dels anys 70 es va començar a vacunar de tos ferina, però no era homogeni. A partir dels 80, però, quan la Generalitat assumeix les competències en Salut, la vacuna es va començar a posar a tots els CAP. Aquella vacuna era molt efectiva contra la tos ferina, però havia causat algun efecte secundari, i per això es va anar canviant progressivament per una altra sense efectes secundaris, però una mica menys eficaç que la primera, i amb el temps es pot anar perdent la immunitat.

No-vacunats?

En el brot actual, segons Sala, la majoria d'afectats són joves d'entre 10 i 14 anys vacunats, cosa que ha fet que hagin tingut la malaltia més lleu, però igualment la poden transmetre als altres. "Quan n'hi ha un de no vacunat, passa el mateix, però ell té més risc perquè pot tenir símptomes més greus", recorda.

Acostumava a ser una malaltia típica de la primavera i l'estiu i, en canvi, aquest cop ha arribat a l'hivern. Des del Servei de Vigilància Epidemiològica no saben si és un any puntual o hi ha un canvi de tendència provocat per les altes temperatures hivernals.

Què és la tos ferina i quins símptomes té?

  • La tos ferina és una infecció respiratòria aguda, que la produeix un bacteri (bordetella pertussis).
  • Un cop et contagies, via aèria, pots tardar entre 4 i 21 dies a desenvolupar símptomes.
  • Símptomes: comença com un refredat, amb mocs i tos, però sense febre.
  • Aquesta tos a poc a poc es va fent més intensa amb atacs de tos, especialment de nit, que provoca insomni i fins i tot vòmits després de la tos.
  • Els casos en menors d'un any poden ser més greus si no estan vacunats, i al final de l'atac de tos es poden quedar sense aire i fan com un gall inspiratori típic de la tos ferina.
  • Aquesta tos pot durar setmanes i acaba marxant sola, però si es diagnostica i es fa tractament amb antibiòtic, aquesta tos dura menys, els símptomes són més lleus i evites el contagi a altres persones.
  • La població més delicada són els nadons menors d'un any i les embarassades a l'últim trimestre que poden transmetre-li al fill.





  • Maria Rosa Sala

    Quan s'agrupen diferents casos en una escola, parlem de brot en una escola, però mai és una cosa aïllada.

    Maria Rosa Sala

    A mesura que passen els anys hem vist que la vacuna perd efectivitat. Aquests nens tenen la malaltia més lleu, però la poden transmetre als altres, com els casos actuals, que és amb nens de 10 a 14 anys. Quan n'hi ha un de no vacunat, passa el mateix, però ell té més risc perquè pot tenir símptomes més greus.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.