Els horts urbans resisteixen la sequera, però es preparen per a un estiu en blanc

L'emergència per sequera prohibeix regar els horts


Temes relacionats

Així t'afectarà l'emergència per sequera ( 2/feb/24)


  • Comparteix:

Els horts urbans comunitaris tenen prohibit regar. És una de les restriccions que incorpora l'emergència per sequera i que deixa en escac la subsistència d'aquests espais, almenys a mitjà termini. De moment, podran recollir la collita d'hivern, però la d'estiu perilla: sense aigua, és pràcticament impensable que hi pugui créixer res. I no només està en risc l'horta; també ho està la vida social que s'agrupa al seu voltant. Cugat Mèdia ha parlat amb responsables dels horts urbans de Mira-sol, Can Mates i Sant Francesc per conèixer la situació que afronten.

El president de l'associació Hort de Mira-sol, Toni Curcó, ha lamentat que no es pugui fer cap ús d'aigua: "No podem ni comprar aigua reciclada". En el mateix sentit s'ha pronunciat l'hortolana de Can Mates Diana Arias, que ho ha expressat més gràficament: "Tenim l'aixeta tancada".

Des de l'hort de Sant Francesc, Xavier Asensio ha reivindicat que els horts urbans puguin fer ús de les aigües reciclades. "Si es comprova que són saludables per regar, tindríem la possibilitat d'una mínima subsistència", ha argumentat, tot subratllant que aquests espais necessiten una quantitat mínima d'aigua per tirar endavant les collites.

Tomàquet de secà

Davant d'aquesta situació, ara els hortolans es plantegen si podran sembrar alguna cosa de cara a l'estiu. A Can Mates, provaran una varietat de tomàquet de secà, provinent de Mallorca. En cas que no es pugui conrear res, els horts no tenen pas previst aturar la seva activitat: fer cursos i formacions per millorar la feina a l'hort és una de les alternatives que hi ha sobre la taula. A Sant Francesc van més enllà i ja preveuen implementar millores a les parcel·les de cara a quan es pugui sembrar de nou.

Perdre la vida social als horts

Perdre la collida és quelcom decebedor, però preocupa molt que, amb la falta d'activitat a partir de l'abril es pugui perdre també la vida social que es genera als horts comunitaris. "No només es perden les collites, sinó la relació entre els hortolans", ha lamentat Xavier Asensio. En el cas de l'hort de Sant Francesc aquest és un element que preocupa especialment, ja que molts dels hortolans són persones nouvingudes o en situacions de vulnerabilitat social que troben aixopluc en aquest espai.

Asensio ha lamentat també altres activitats d'oci no estan patint restriccions tan severes i reclama que tothom se sacrifiqui de la mateixa manera per fer front a la sequera. "Comprenem que posin restriccions, però ens agradaria sentir-nos més acompanyats", ha expressat.




Diana Arias / Toni Curcó

Tenim l'aixeta completament tancada i no hi ha possibilitat de regar. Primer veníem amb aigua reciclada de casa, però també està prohibit. / No podem ni comprar aigua reciclada. Només podem aprofitar l'aigua de pluja.

Xavier Asensio

No només es perd la collita, que ja és. També es perd la relació. És una pena perquè això ha estat un suport per a aquestes persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.