El curs escolar 2024-2025 començarà el 9 de setembre

Implica endarrerir l'inici respecte al curs actual

Imatge d'arxiu d'un centre escolar / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 22/febrer per Anna González

L'inici del curs escolar 2024-2025 serà dilluns 9 de setembre per a Infantil, Primària i ESO, i acabarà divendres 20 de juny. La data implica endarrerir el començament respecte al curs actual, que va arrencar el 6 de setembre, el quart dia laborable de setembre. De moment, la conselleria ja no utilitzarà més aquest criteri que es va aplicar l'any passat, però ha avançat que tampoc es tornarà a iniciar el curs després de la Diada. Per als estudis postobligatoris, com el Batxillerat i la Formació Professional, el curs començarà el 12 de setembre, mentre que per als estudis superiors serà el 19.

Les noves dates les ha anunciat aquest dijous la consellera d'Educació, Anna Simó, que respon així a la petició del Consell Escolar, que plantejava un marge de cinc dies per preparar el curs.

Així, el còmput total de dies lectius el curs vinent és de 177, i es mantenen els dies de Nadal, Setmana Santa i els de lliure disposició.

En roda de premsa, la consellera ha defensat la necessitat d'avançar l'inici de curs, com ja es va aplicar el setembre passat, però ha concretat que ha volgut escoltar les peticions del consell escolar. Tot i així, el començament de curs rondarà, com a mínim durant aquesta legislatura, sempre dates prèvies a la Diada.

Aposta per la formació al juliol

Simó també ha plantejat als sindicats la voluntat del departament d'establir un nou pla de formació que faci que el juliol es pugui dedicar a aquesta qüestió. Aquesta formació estaria vinculada a "incentius" relacionats amb la carrera professional. La consellera ha explicat que des de la conselleria tenen propostes però que ho volen negociar amb els sindicats. En tot cas, això aplicaria per al juliol del curs 2024-2025 i Simó no ha volgut entrar a concretar si la proposta és que hi hagi un número d'hores obligatòries de formació al juliol ni la modalitat. Ha insistit que tot això es vol negociar a la mesa sectorial per assolir un "gran acord".

Ha afirmat que vol incrementar aquesta formació "de forma exponencial" els propers anys i orientar-la cap a la millora de l'aprenentatge de l'alumnat. Per exemple, lligar allò que interessa al docent amb buscar una millora en comprensió lectora, matemàtiques o ciències. Simó ha assegurat que aquesta ha estat una proposta de més formació vinculada al juliol ha estat "ben entomada" pels sindicats.

Reaccions

L'anunci de la conselleria ha generat diferents reaccions entre els sindicats.

UGT es mostra contrari a l'avançament de l'inici del curs, però demana que com a mínim sempre que hi hagi un mínim de cinc dies laborables per poder preparar l'inici del curs. Per això, exigeixen que el diumenge 1 de setembre les plantilles ja estigui complertes sense vacants ni les reduccions de jornada no compensades. Des de CCOO, també celebren aquest marge de cinc dies, però lamenta que s'hagi fet "un cop més de forma unilateral".

De la seva banda, el sindicat USTEC-STEs (IAC) insisteix que la "millor data" d'inici "per a una preparació correcta" del curs seria el 12 de setembre. Una visió compartida per la Intersindical.

A més, el sindicat Professors Secundària ha demanat que l'ESO comenci igual que la postobligatòria, el 12 de setembre.