Els maldecaps de la Residència de Sant Cugat per cobrir les vacants
La falta de personal a les residències de gent gran és un problema d'àmbit estatal provocat per les males condicions laborals del sector
Zona d'esbarjo en una residència de gent gran / Foto: Pexels
SocietatPublicat el 22/febrer per Sara Bella
La Residència Sant Cugat, ubicada al carrer de Santa Rosa, busca un professional d'infermeria per cobrir una plaça fixa. La plaça està vacant des del passat 27 de gener, tot i que es va ocupar, de forma provisional, el 7 de febrer. Aquest, però, no és un fet aïllat, sinó que és un problema que el centre públic de Sant Cugat ha d'encarar periòdicament, ja que la rotació de personal és constant. Segons ha explicat a Cugat Mèdia la directora del centre, Maria Pilar Arjona, la dificultat per ocupar les places a les residències és un problema generalitzat, tant a Catalunya com a l'estat espanyol, i és conseqüència, principalment, 'de la falta de reconeixement del sector i del conveni que el regula, que inclou unes condicions laborals i una taula salarial molt inferior al del personal d'infermeria dels centres sanitaris', ha lamentat Arjona.
"Les condicions laborals i les taules salarials del personal del sector social i, concretament, de les residències de gent gran, no són les més adequades. A més, tampoc no tenim el reconeixement social que ens mereixem", ha explicat la directora. Una realitat que xoca frontalment amb l'enfocament actual de garantir una atenció centrada en la persona, ja que les condicions laborals vigents provoquen una rotació de personal que impossibilita que els usuaris dels centres puguin comptar amb una persona de referència de forma estable i continuada.
En l'àmbit laboral, la rotació de personal també té les seves conseqüències negatives. "Quan hi ha un professional nou, la resta de persones ha de dedicar molt temps a formar-lo, i això fa que incrementi la feina de l'equip i algunes tasques deixin de fer-se", ha explicat Arjona.
Agilització de la contractació en origen
La directora de la residència pública de Sant Cugat considera que la solució més ràpida a tota aquesta problemàtica seria agilitzar els tràmits d'homologació dels títols de persones estrangeres per potenciar la contractació en origen de professionals. Segons aquest tipus de contractació, els treballadors són contractats en el seu país d'origen i només es desplacen una vegada han acceptat les condicions laborals del lloc de feina ofertat. Ara mateix, però, els tràmits d'homologació dels títols duren entre dos i tres anys, un temps excessivament alt per fer front a les vacants que es van donant.En paral·lel, Arjona considera que "la millora del conveni s'hauria de fer per igualar les condicions a les professionals de l'àrea sanitària", però no es mostra optimista respecte a la rapidesa d'aquesta equiparació. "Tot i que tots anem cap a la tercera edat, deixem la gent gran de banda i no pensem que en algun moment estarem al mateix lloc on ara estan els nostres avis", ha dit.
DECLARACIONS
Maria Pilar Arjona
La part més important és com afecta l'usuari. En relació a l'atenció centrada en la persona, ja no tenen la persona de referència que fa que tinguis la seguretat que seràs atès
Your browser doesn’t support HTML5 audio