Alumnes, famílies i Ajuntament s'uneixen per dissenyar la xarxa de camins escolars del centre de Sant Cugat

L'Ajuntament ha presentat l'esborrany d'un projecte participatiu que veurà la llum a partir de 2025


Temes relacionats

El 52% dels alumnes i les famílies van a peu a les escoles del centre de Sant Cugat (20/feb/24)


  • Comparteix:

L'esborrany és resultat dels pressupostos participatius / Foto: Ajuntament

L'esborrany és resultat dels pressupostos participatius / Foto: Ajuntament

La ciutat amb més nenes i nens del país tindrà una xarxa de camins escolars segurs, sostenibles i saludables al centre. La iniciativa, sorgida dels pressupostos participatius, ha comptat amb la implicació de 14 centres educatius del centre del municipi i la Coordinadora d'AFA que han fet una diagnosi dels punts negres de la xarxa i dels aspectes a millorar. L'Ajuntament ha organitzat aquest dimarts una sessió de treball a la Casa de Cultura, on s'ha presentat l'esborrany del projecte. Será el punt de partida d'un camí que veurà l'inici d'obres a partir de 2025, amb un pressupost de 450.000 euros.

CONSULTA AQUÍ LES DADES DE L'ESTUDI D'HÀBITS DE MOBILITAT DE LA XARXA DE CAMINS ESCOLARS

El procés participatiu dels Camins Escolars neix de la unificació dels projectes dels antics consells de barri del Centre Est, Centre Oest i Nucli Antic, per millorar aquesta important xarxa de comunicació. El mapa inicial s'ha elaborat a partir de més de 1.600 respostes d'alumnes de 14 escoles i instituts del centre, un 25% del total d'alumnat.

Aquestes aportacions i les de les famílies han permès l'Ajuntament treballar una radiografia, obtinguda a través de formularis online a les famílies, mapejos individuals d'infants a centres de primària, mapejos col·lectius a les portes de les escoles, passejades "in situ" amb les AFA i sessions de treball amb la comunitat educativa.

"Es tracta d'uns dels projectes més potents que tenim no només a nivell educatiu, sinó a nivell social", ha explicar el regidor de Participació, Fra Duch, a Cugat Mèdia. El calendari de treball, que va començar a l'inici de curs, continua ara fins l'abril amb més sessions participatives i passejades amb l'objectiu de tenir una proposta definitiva al maig.

Llavors, sempre que la situació econòmica ho permeti, s'encarregarà el projecte amb la intenció que les obres es puguin fer a partir de 2025, ha apuntat Duch. Es tracten de 450.000 euros que permetran transformar la xarxa de camins a partir dels punts negres que es detectin com les cruïlles perilloses, discontinuïtat en carris bicis o carrils bici massa estrets o que no estiguin ben segregats.

L'esperit del camí escolar (i la Revolta Escolar)

El camí escolar és aquell que fomenta una mobilitat autònoma, segura, saludable i sostenible dels infants. Una xarxa de comunicació que va més enllà d'incloure el camí de casa a l'escola, sinó que també recull espais de relació amb amics o de les extraescolars. La xarxa de camins és una zona de confort per als infants, i també per a la resta de ciutadania, que no genera contaminació de l'aire ni acústica (sostenible); amb espais de qualitat on descansar (saludable) i protegida del vehicle motoritzat (segura).

La Coordinadora d'AFA fa d'enllaç en el projecte amb el moviment Revolta Escolar. La secretària, Carola Alegre, celebra la iniciativa dels Camins Escolars però recorda que la Revolta Escolar "va molt més enllà" ja que l'objectiu del moviment és aconseguir la pacificació dels entorns escolars. Tot i així, ha agraït l'escolta activa de l'Ajuntament i aplaudeix la xarxa de camins com un primer pas de la moció que van presentar el 2022.

CONSULTA L'ESBORRANY DEL MAPA






Fra Duch

Es tracta de recollir les característiques d'aquestes rutes segures de camí a casa, però també cap a la biblio, els parcs... És fer uns espais més amables i segurs per a tota la societat.

Carola Alegre

Comptem que això és el primer pas. Ens estan escoltant i tenim molts espais per interactuar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.