Arriba l'emergència per sequera

La fase d'emergència comporta un enduriment de les restriccions

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 1/febrer per Anna González

El Govern ha decretat aquest dijous l'entrada en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones, entre ells Sant Cugat. La mesura arriba després que l'executiu català convoqués de manera urgent la Comissió Interdepartamental de Sequera arran de la baixada de les reserves d'aigua dels pantans que formen l'àmbit. Entre les mesures que entraran en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia a 200 litres, tot i que en el cas de Sant Cugat té una dotació extra de sis litres més, per tant, 206 litres per habitant i dia. També comporta la restricció d'un 80% als usos agrícoles, d'un 25% en els usos industrials i d'un 25% en els recreatius.

La declaració ha entrat en vigor aquest divendres, després de ser publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). I és que com ha recordat aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonés, "per primera vegada a la història que els embassaments del sistema Ter-Llobregat baixen dels 100 hectòmetres cúbics".

Això comporta, entre d'altres coses, l'enduriment de les restriccions en el consum d'aigua. Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials i pot tenir una dotació addicional d'aigua en fase d'emergència de 6 litres. Així, la dotació màxima al municipi és de 206 litres d'aigua per habitant i dia.

Segons les dades del Portal de Sequera, Sant Cugat va registrar al desembre un consum de 197 litres per habitant i dia.

Mesures que entren en vigor amb la fase d'emergència 1


  • Supressió del reg agrícola, amb excepció del reg de supervivència de conreus llenyosos.
  • Reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius. Se suprimeix totalment el reg.
  • Prohibició de l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, públics i privats. A excepció de l'arbrat públic o jardins botànics, sempre que l'aigua pel seu reg sigui regenerada, provinent de depuradores o freàtiques.
  • Prohibició de l'ompliment tota o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça, tret de les esportives amb algunes limitacions.
  • En el cas dels equipaments esportius, es permet el reg dels camps de clubs federats amb aigua regenerada o freàtica i el reompliment parcial de piscines d'equipaments esportius, sempre que compensin el consum amb mesures d'estalvi en altres usos.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
  • Les administracions locals poden establir limitacions addicionals en instal·lacions esportives i en espais lúdics.
  • Queda prohibit l'ús de dutxes a les platges.
  • Queden prohibides algunes activitats que impliquen l'ús d'aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel i les festes d'escuma.


  • Amb l'entrada en emergència, també es reduiran els cabals ambientals en els rius Muga, Ter i Llobregat, amb l'objectiu de disposar de més aigua als embassaments de les conques internes.

    Aquestes mesures formen part de la primera fase d'emergència, de les tres previstes al Pla Especial de Sequera del Govern en funció de l'estat dels embassaments. Els pantans del sistema Ter-Llobregat es troben actualment al 15,75% de la seva capacitat, segons el Portal de la sequera. Si les reserves continuen baixant, per sota el 10,95%, l'executiu aplicarà mesures més restrictives que comporta la fase 2 d'Emergència.

    CONSULTA AQUÍ TOTES LES MESURES DE LA FASE D'EMERGÈNCIA